Onbetaalde arbeid op schrikkeldag?

Bijna de helft van de werkende bevolking weet niet dat zij dit jaar op woensdag 29 februari een dag onbeloonde arbeid moet leveren. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd voor uitzendbureau de Uitzendspecialist.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Als je aan de gemiddelde werknemer vraagt of hij bereid is een dag onbetaald te werken, is het antwoord waarschijnlijk nee. Toch zal dankzij schrikkeldag dit jaar een groot deel van de beroepsbevolking een dag gratis en voor niets werken. Een uitzondering vormen mensen die per dag betaald krijgen, zoals uitzendkrachten. Overigens is slechts 17 procent van de onderzochte personen van plan om actie te ondernemen zodat de gewerkte dag alsnog wordt beloond. Vooral lager opgeleiden en jongeren zijn bereid hun baas erop aan te spreken.

Een dag extra
Een schrikkeljaar is een jaar met 366 dagen in plaats van 365. Deze extra (werk)dag is ingevoerd omdat de aarde nodig niet in precies 365 dagen in een baan rond de zon draait. Het zijn namelijk 365 dagen, vijf uur en 48 minuten. Zonder schrikkeljaar zou er na vier jaar een dag te weinig zijn en zouden op den duur de seizoenen ten opzicht van het kalenderjaar gaan verschuiven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden