Onberispelijke leugens

Vader Frank W. Abagnale sr. vraagt zijn zoon Frank jr. waarom de Yankees altijd winnen. Omdat Mickey Mantle voor de Yankees speelt, antwoordt de zoon na lang nadenken....

Catch Me If You Can is een verfilming van de gelijknamige autobiografie van Frank W. Abagnale uit 1980. Op zijn zestiende deed Franky zich - door de omstandigheden ingegeven - voor als leraar Frans. Daarna ging het van kwaad tot erger. Voordat hij op zijn eenentwintigste in Frankrijk werd gearresteerd, was Frank piloot bij Pan-Am, advocaat en arts, en cashte hij voor meer dan 2,5 miljoen dollar aan zelf vervalste cheques. Geen baliemedewerkster had iets in de gaten; zij vielen voor het charmante voorkomen van de meester oplichter, voor zijn glimlach en voor zijn maatkostuums. Het is af en toen te onwaarschijnlijk om te geloven; maar wél gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Natuurlijk maakt regisseur Steven Spielberg het mooier dan het is. Abagnale kan er ook niet veel aan doen. Zijn schelmengedrag vindt zijn oorzaak in een soort vadercomplex; sinds zijn overspelige moeder zijn vader heeft laten zitten, doet Franky er alles aan het de man die hij zo bewondert naar de zin te maken.

Hij gedraagt zich als een moderne Robin Hood, die louter banken en grote concerns tilt. De jacht van de FBI is weinig meer dan een onschuldig kat-en-muisspel tussen een vrolijke losbol en een vasthoudende FBI-agent annex pseudo-vader. De aftiteling vermeldt dat Frank W. Abagnale na vijf jaar gevangenisstraf als fraude-expert voor de FBI is gaan werken. Abagnale was dan een meesteroplichter, hij is wél op het rechte pad beland.

Ondanks de halfslachtige uitwerking valt er veel te genieten. Leonardo DiCaprio overtuigt als Franky - een rol die hem veel beter past dan die van wraakzuchtige zoon in Gangs of New York. Christopher Walken is fantastisch als de vader die in een droomwereld blijft leven. Tom Hanks is een aardige, onkreukbare speurneus - hoewel zijn beweegredenen ondoorgrondelijk blijven.

De vormgeving van Catch Me If You Can is, zoals altijd bij Spielberg, onberispelijk - van de Saul Bass-achtige begintitels tot de knipoog naar James Bond. De jaren zestig, die de meesterillusionist creëerde in eendrachtige samenwerking met zijn vaste cameraman Janusz Kaminsky (Artificial Intelligence: AI, Minority Report) en production designer Jeannine Oppewall (Pleasantville), sprankelen als een glas champagne.

De overweldigende buitenkant redt Catch Me If You Can gemakkelijk - zoals de blauwe strepen de Yankees er vaak doorheen slepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden