Onbenulligheid met kwaliteit

De Oor Popencyclopedie splitst de glamrock van de jaren zeventig voor het gemak in twee helften op: je had de 'intelligente', van bijvoorbeeld David Bowie en T.Rex, en je had de 'onbenullige', van groepen als The Sweet en Mud....

Menno Pot

De Brit Les Gray, die zaterdag op 57-jarige leeftijd aan keelkanker overleed in een ziekenhuis in zijn nieuwe thuisland Portugal, was zanger van Mud. Evan de 'onbenulligen', maar in de popmuziek kan leeghoofdigheid een kwaliteit zijn. Dynamite en vooral Tiger Feet (1974) horen tot de meest herkenbare en meezingbare rockhits van de jaren zeventig. Eeuwige 'arbeidsvitaminen' zijn het: onbenullig, maar vooral onontkoombaar.

Grays tragiek is dat hij misschien nog had geleefd als Muds hits niet zo onverwoestbaar waren geweest. Doktoren wilden zijn strottenhoofd verwijderen, zodat hij van zijn keelkanker verlost zou zijn.

Gray wilde er niets van weten. Hij wilde blijven optreden met Les Gray's Mud, de jongste Mudincarnatie, waarin hijzelf het enige originele bandlid was. Hij hoopte met chemokuren te kunnen genezen.

Mud werd in 1966 opgericht als jazz-en bluesband, maar koos al snel voor een meer commerci koers: de tienerdeuntjes Crazy en Hypnosis werden in 1973 bescheiden hitjes in Engeland. De doorbraak kwam toen Mud Dynamite opnam, een song die door de componisten Nicky Chinn en Mike Chapman eerst werd aangeboden aan The Sweet, maar die band zag er niets in. Later zou The Sweet de voornaamste glam-rivaal van Mud worden.

De originele Mud-bezetting ging in 1977 uiteen, maar kwam in 1983 weer kortstondig bijeen. Les Gray richtte later Les Gray's Mud op. Vooral in Nederland en Duitsland bleek er nog vraag naar optredens. Gray speelde op 11 oktober 2002 voor het laatst in Nederland, in Stadskanaal.

Les Gray zou aanstaande zaterdag solo optreden op 'A Blast From The Past' in Glasgow, een liefdadigheidsconcert waaraan ook Alvin Stardust, The Marmalade en Middle Of The Road zouden meewerken. Het concert gaat gewoon door, maar zal nu worden aangekleed als een eerbetoon aan Les Gray.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden