Onbekommerd

Het zijn zelden echt aardige mensen die de films van André Téchiné bevolken. De geliefden in Rendez-vous (1985), de schooljongens in Les roseaux sauvages (1994) of de ex-geliefden in Les temps qui changent (2004); allemaal mensen die het vooral erg druk hebben met zichzelf. In Les témoins (2007) is het niet anders. Vier uiteenlopende mensen zijn via ingewikkelde relaties met elkaar verbonden in het zorgeloze Parijs van 1984. Ze brengen gevieren een weekeinde aan zee door. Hun onbekommerde seksuele moraal zal haar sporen nalaten in hun leven. Want in dat vermaledijde 1984 doet aids zijn intrede in hun leven. Voor de meesten overigens geen reden om hun egocentrische houding te veranderen. Ze ontvangen de klap om daarna het leven zoals ze dat gewend waren weer op te pakken. Téchiné tekent zijn zedenschets van het onbezorgde leven begin jaren tachtig in de van hem bekende hoekige stijl, die zo goed past bij de weinig warme personages. Die hij, evenmin als in andere genoemde films, niet veroordeelt.


Les témoins (André Téchiné, 2007)


Nederland 2, 23.10-1.00 uur.


Watchmen

(Zack Snyder, 2009) De Amerikaanse spektakelregisseur Zack Snyder (Dawn of the Dead, 300, Sucker Punch) verfilmde Watchmen, de klassieker onder de graphic novels, plaatje voor plaatje; in zijn ogen waarschijnlijk de enige manier om het volgens velen onverfilmbaar geachte verhaal op bewegend beeld vast te leggen. Visueel is Watchman dankzij die aanpak een spektakel, vaak gefilmd met een stilstaande camera en een kadrering die direct uit het boek is overgenomen. Maar het verhaal over getrou-bleerde superhelden met een godcomplex wordt in een chaotische samensmelting van talloze verhaallijnen en personages nodeloos verwarrend opgediend.


RTL 5, 20.30-23.50 uur.


The Year of Living Dangerously

(Peter Weir, 1982) Ondanks haar geringe lengte (1.45 meter) en gebrek aan klassieke schoonheid was Linda Hunt van jongs af vastbesloten actrice te worden. Ze werd een geliefd bijrolacteur in films als Popeye, Dune en Silverado. De meeste indruk maakte ze in Peter Weirs The Year of Living Dangerously, een beklemmende politieke thriller die zich afspeelt in het Indonesië van 1965, waar een Australische journalist (Mel Gibson) verslag doet van de rellen die leiden tot de val van president Soekarno. Hunt speelde een mannelijke Indonesische fotograaf en werd voor haar werk beloond met een Oscar. Een succes dat ze niet meer zou evenaren; de afgelopen jaren speelde Hunt kleine rollen in weinig memorabele films en tv-series, of trad ze op als stemactrice in videogames.


BBC 2, 0.50-2.40 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden