Onbekende koper lijkt werkgelegenheid te willen behouden Mobil verkoopt al zijn activiteiten op Noordzee

Niet bekend..

JOOST RAMAER

Van onze verslaggever

Joost Ramaer

AMSTERDAM

DSM, partner van Mobil in het gasveld P12, is op de hoogte van de verkoop, maar weet niet wie de koper is. 'Normaal gesproken moet zo'n deal eerst aan de partners ter goedkeuring worden voorgelegd', aldus een woordvoerder van DSM. 'Maar in dit geval is dat niet aan de orde, omdat Mobil al zijn Noordzee-activiteiten wil verkopen, niet alleen het gasveld waar wij ook in zitten.'

Behalve DSM behoren ook Chevron en Holland Sea Search tot de partners van Mobil op de Noordzee. Volgens onbevestigde geruchten zouden sommige van deze partners proberen de verkoop te blokkeren, omdat zij de Mobil-activiteiten zelf willen overnemen. Bij Economische Zaken en bij de IRO, die de belangen van de offshore-industrie behartigt, is niets bekend over een verkoop door Mobil. J. Steinberg, directeur van Mobil Productions Netherlands in Den Haag, weigert ieder commentaar.

De transactie is opmerkelijk, omdat Mobil ruim een maand geleden via het vakblad Petroleum Review de produktie van gas nog uitdrukkelijk uitsloot van een aangekondigde terugtocht uit Nederland. Het concern zei toen alleen te zullen stoppen met de exploratie, het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden. Als redenen noemde Mobil het ongunstige belastingklimaat voor oliemaatschappijen in Nederland en de besluiteloosheid van de overheid over de toekomst van de olie- en gaswinning in de Nederlandse Noordzee. Het Noordzee-bedrijf in Den Haag staat los van Mobil Oil in Rotterdam, waarin de raffinage en verkoop van olieprodukten is ondergebracht.

Voor de Nederlandse offshore-industrie had de Mobil-verkoop nauwelijks op een slechter moment kunnen komen. De overheid probeert al jaren de ontginning van kleinere olie- en gasvelden te stimuleren om de afhankelijkheid van de gasbel in Slochteren te verminderen. Maar de animo bij de industrie is de laatste jaren alleen maar afgenomen, zoals duidelijk blijkt uit de cijfers over proefboringen naar nieuwe olie- en gasvelden. Gaf 1991 nog 41 van zulke exploratieboringen te zien, in 1992 waren het er nog maar negentien, in 1993 elf en voor dit jaar verwacht men ergens tusen de vier en tien boringen uit te komen, een absoluut dieptepunt.

Onder druk van Nogepa, de belangenclub van de olie- en gasproducenten, werkt de overheid aan maatregelen om deze trend te keren. Zo zouden de producenten onder meer hun investeringen eerder mogen afschrijven, meer gas door de pijpen naar het vasteland mogen pompen en hun gasvelden mogen leeghalen in elf in plaats van veertien jaar. Maar wat tot dusver ter tafel kwam, wekte slechts de hoon van de industrie.

Grote ergernis veroorzaakte vooral het gedrag van de Gasunie. De versnelde uitwinning van gasvelden zal de producenten volgens berekeningen van Economische Zaken extra inkomsten opleveren van anderhalf tot twee cent per kubieke meter gas. Maar de Gasunie wil dit hogere rendement weer gedeeltelijk ongedaan maken door een halve cent per kuub extra in rekening te brengen.

Eerder, in maart van dit jaar, maakte Placid Oil al bekend zich geheel te zullen terugtrekken uit de Nederlandse Noordzee. Volgens een expert is Nederland achtergebleven bij de vaak drastische stimuleringsmaatregelen die andere belangrijke olie- en gaslanden, zoals Noorwegen en Engeland, de laatste tijd hebben genomen. 'Het gunstige klimaat voor de oliemaatschappijen dat lange tijd in Nederland heerste, is in zijn tegendeel verkeerd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden