Onbekend debuut van dichter Hans Faverey gevonden

AMSTERDAM Nieuw werk van Hans Faverey (1933-1990), dat is opzienbarend. Het Volledig Werk van de even complexe als hooggewaardeerde dichter van 'onthechtingsoefeningen' die twintig jaar geleden is gestorven, wordt volgende week woensdag door uitgeverij De Bezige Bij ten doop gehouden in de Balie in Amsterdam. Onder de ruim 1.000 pagina's van die uitgave bevindt zich een complete debuutbundel uit 1964, die nog nooit iemand heeft gezien.

Arjan Peters

Tijdens het samenstellen van het Volledig Werk van Faverey stuitte neerlandica Marita Mathijsen op in totaal tweehonderd ongepubliceerde verzen van de in Suriname geboren dichter, die volgens de handboeken in 1968 debuteerde met de bundel Gedichten. Vier jaar tevoren, blijkt nu, had hij al een andere bundel voltooid, bedoeld voor publicatie. Na een afwijzing van uitgeverij Querido moet Faverey die titelloze bundel weer hebben teruggenomen, om het manuscript verder voor zich te houden.


In het jaar van zijn dood werd Favereys oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens prijs. Na zijn dood verschenen in 1993 de Verzamelde gedichten, met al het gepubliceerde werk van de dichter die vanaf zijn derde bundel Chrysanten, roeiers (1977) tot de moderne klassieken wordt gerekend. In 2000 werd daar nog Springvossen aan toegevoegd, een bescheiden keuze uit het nagelaten werk, gemaakt door zijn vrouw Lela Zeckovicz. Daarmee leek het oeuvre te zijn voltooid.


Het verrassende van de vondst van al die andere ongepubliceerde gedichten is volgens Mathijsen de hoge kwaliteit ervan: 'Ik beschouw hem als de grootste dichter uit de periode van na de Vijftigers. Het samenstellen van het Volledig Werk, met al die varianten, was tijdrovend, maar ook bijzonder boeiend: je ziet hem langzaamaan alle anekdotiek uit een tekst schrijven, totdat er een geabstraheerde versie overblijft.'


Sikkels


zonder oogst. Liefhebben


zonder dood.


Af en toe een profeet


die een blinddoekenmode lanceert,


zijn goden vergeet


in een openbare


waterplaats


(Na de dauw


de koorts, na de koorts


de korst, onder


de korst


de kern:


niets


dan absences


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden