Onbegrip over uitleg Rasmussen

‘Niet logisch’, noemt Rabobank-arts Dion van Bommel de stijging in de bloedwaarden van Michael Rasmussen tijdens de laatste Tour de France....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Volgens Van Bommel is het ‘te kort door de bocht’ om sporters op basis van een afwijking in hun bloedwaarden te beschuldigen van onoorbare praktijken. Het is tevens onmogelijk juridische bewijslast daarvoor te leveren. ‘Je kunt twijfelen, verder niets’, zegt de Rabobankdokter die niet uitsluit dat de variatie in het bloed van Rasmussen een andere dan een kunstmatige reden had.

Damsgaard geeft toe dat een stijging in de hemoglobine- en hematocrietcijfers van een topsporter mogelijk is, maar alleen bij ernstige uitdroging, diarree of als iemand geen serieuze inspanning levert. ‘Rasmussen reed in het geel in de Tour en kwam op elke berg als eerste boven. Ik denk niet dat een van de theorieën voor hem opgaat’, legt de Deen uit.

Een analyse van zijn waarden in de Tour van 2005 en 2006 toont tevens aan dat Rasmussen geen standaardafwijking in zijn bloed heeft, zegt Damsgaard. In die drie weken daalden zijn parameters wel, zoals bij iedere sporter gebeurt bij zware en lange inspanningen. Daaruit concludeert de wetenschapper dat er fysiologisch geen andere uitleg is dan dat zijn landgenoot voor of tijdens de Tour van 2007 zijn bloed kunstmatig heeft verrijkt. Middels een transfusie of een epo-kuur.

Damsgaard geldt als een expert op het gebied van bloeddoping, zetelt in de antidopingcommissies van de internationale ski- en zwemfederatie en is bij de UCI een van de monitoren van het biologische paspoort. Bij de wielerploeg van CSC, waar hij het antidopingprogramma leidt, stelde hij er voor iedere renner een samen. In acht maanden liet uit 649 bloed- en urinetests uitvoeren.

De Deen beweert dat het goed mogelijk is dat Rasmussen buiten medeweten van Rabobank zijn toevlucht zocht tot bloeddoping. Van Bommel zegt dat er medisch nooit enige aanleiding is geweest om de renner uit de ploeg te weren. ‘Anders hadden we dat wel gedaan. Maar als ik zijn verhaal nu beluister en mijn boerenverstand gebruik, dan vind ik hem nu ook niet geloofwaardig klinken.’

Vandaag presenteert de commissie-Vogelzang haar rapport over de gebeurtenissen rond het wegsturen van Rasmussen uit de Tour. De geletruidrager werd ontslagen omdat hij gelogen zou hebben over zijn verblijfplaats.

Vooruitlopend op de uitkomst van dat rapport belegde Rasmussen vorige week een persconferentie. Damsgaard zegt dat hij alleen kan gissen naar de reden waarom Rasmussen besloot zijn bloedwaarden publiek te maken terwijl de renner zichzelf daarmee beschadigt. ‘Ik begrijp er niets van.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden