'Onbegrijpelijk dat Rutte-II zo weinig steun krijgt'

De ingezonden brieven van woensdag 14 december.

'Als je de schade in een versnipperd landschap wilt beperken, is het gewenst dat het midden regeert.' Beeld anp
'Als je de schade in een versnipperd landschap wilt beperken, is het gewenst dat het midden regeert.'Beeld anp

Brief van de dag: Samsom was een moedig politicus

Samsom neemt afscheid en kreeg van Thomas von der Dunk nog een trap na. Spijtig dat zo weinig mensen inzien hoe moedig en juist Samsoms keuze was om in barre tijden met de VVD te gaan regeren. Als de standaarddeviatie van meningen groot is, dan spreken we van polarisatie. Je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben om te zien dat die aan het toenemen is.

Aan de (uiterste) rechterzijde de verdedigers van ons nationale erfgoed. Je mag iedereen digitaal voor rotte vis uitmaken en je staat voor Zwarte Piet: 'Dat mogen moslims en vluchtelingen ons niet afpakken.' Aan de (uiterste) linkerzijde: 'solidariteit', dat wil zeggen: als iemand het beter heeft dan ik, moeten we dat rechttrekken, gemakzuchtige tolerantie en het geloof in probleemloze integratie. Wie kijkt naar kosten en baten wordt weggezet als schaamteloze slippendrager van het grootkapitaal. Als je de schade in zo'n versnipperd landschap wilt beperken, is het gewenst dat het midden regeert, zeker als er ingrijpende economische en morele beslissingen nodig zijn.

Ik begrijp niet dat dit kabinet niet veel meer gedragen en gesteund wordt. De combinatie VVD en PvdA was de enige mogelijkheid om iets voor elkaar te krijgen. En beide partijen hebben geweten dat hun samenwerking tot (virtueel) zetelverlies zou kunnen leiden. Als je kiest voor deze oplossing, laat je landsbelang prevaleren boven partijbelang en eigen belang en zet je al die monopolisten van de juiste moraal te kijk.

Reinier Heutink, Amsterdam

Papadag 2100

Op mijn papadag schonk ik nog eens een kopje dampende verse kruidenthee in en las het stukje over de 'zorgende vaders'. Met tevredenheid kon ik constateren dat het met de emancipatie anno 2016 zo'n vaart nog niet loopt. Wat is het fijn om te lezen dat kinderen thuis nog altijd vooral op hun moeder kunnen rekenen en dat hun vader vertrouwd, bijna dagelijks rond etenstijd kijkt wat de pot schaft.

'Het wordt gewoon' dat vaders zorgen voor hun kinderen! Nu al iets meer dan één op de tien. Als dat zo doorgaat, zal rond de eeuwwisseling maar liefst bijna de helft van alle vaders één hele dag voor hun kinderen zorgen. Ik keek naar mijn kerstboom, nam nog een slok van mijn kruidenthee en probeerde me een beeld te vormen van de krantenkop op 12 december 2100: 'Het wordt normaal: zorgende moeder werkt en is steeds vaker financieel onafhankelijk.'

Etienne Scheeper, Alkmaar

Bankenellende

De column van Bert Wagendorp is me uit het hart gegrepen. Hij betoogt dat veel burgers kwaad zijn op de banken, die eerst gered moesten worden met geld van de burgers en daarna vrolijk opnieuw begonnen.

Ik moest direct denken aan de bushokreclame van ABN Amro met daarop de oproep om de 'spaarverslinders' te checken. Ik gruw bij zo'n term die op z'n minst lijkt op de 'winstverdriedubbelaar', waarmee alle bankenellende ooit begon. Leren ze het nu nooit?

Henk Wiegant, Zwammerdam

Veelbelovend idee

Smartphones demonteren is een veelbelovend idee om handiger te worden en anders om te leren gaan met dit zo langzamerhand onmisbare verlengstuk van de hedendaagse tieners. Toen Sinterklaas laatst bij ons op school sprak over de gevaren die overmatig smartphonegebruik met zich mee brengt - verslaving, concentratieverlies, fear of missing out en slaapgebrek - lanceerde hij ook een interessant initiatief:een smartphonevrije vrijdag! Een dag ervaren hoe het leven ook kan zijn, bevrijd van de druk om online te zijn, vrij om je eens met andere zaken bezig te houden, vrij om je eens heerlijk te vervelen. Goed plan van die oude, wijze man. Hij moet dan wel ophouden de jeugd ieder jaar nieuwe, nog geavanceerdere smartphones cadeau te doen.

W. Smits, docent, Geijsteren

'Spendeer de meevaller van het windmolenpark aan de slachtoffers van de gaswinning in Groningen.' Beeld anp
'Spendeer de meevaller van het windmolenpark aan de slachtoffers van de gaswinning in Groningen.'Beeld anp

Meevaller windpark

Het lijkt me heel voor de hand liggend dat de meevaller van het goedkoper uitpakken van het geplande windmolenpark voor de kust besteed wordt om de schade van de gaswinning aan de woningen in Groningen te compenseren.

Marc Elstak, Alkmaar

Zeeuwse reizigers

'60 procent van de Zeeuwen die naar de Randstad reizen gaan er een paar minuten op achteruit tegen 40 procent van de Zeeuwen die richting Eindhoven reizen die er 10 minuten op vooruitgaan.' Zo rechtvaardigt Tim van Leeuwen, ontwerper van de nieuwe NS-dienstregeling, de verslechterde treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad.

Jammer dat Van Leeuwen geen absolute aantallen noemt. Laat ik dat dan maar doen. Uit NS-cijfers blijkt dat vanuit Zeeland elke dag 6.400 mensen naar de Randstad reizen tegen 4.000 richting Brabant. Met de percentages van Van Leeuwen betekent dat 3.840 Randstedelijke reizigers nu worden benadeeld tegen 1.600 Brabantse reizigers bevoordeeld. Veel Zeeuwse reizigers gaan er dus op achteruit.

Adrie Boxmeer, Middelburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden