Onbeantwoorde bestuurlijke liefde

Sneu. Een jaar lang struint de overheid met open armen de stad Ridderkerk af, klaar om buitenstaanders een dikke pakkerd te geven. Maar er was geen buitenstaander te vinden om 'aan te haken'.

Nederland is te tolerant tegen anderen, maar te streng tegen mij: ik mag best de regels overtreden of geweld gebruiken. Dat vinden de afzijdige, boze burgers, aldus onderzoek in opdracht van de Volkskrant (het Vervolg, 7 november).

Wantrouwig
Hun afstand tot politiek en bestuur maakt ze wantrouwig. Dit wantrouwen vergroot hun afstand. Hoe doorbreken we die vicieuze cirkel, vroeg de krant. Politici moeten een voorbeeld nemen aan sociale professionals: dichtbij zijn, maar ook grenzen stellen, vindt Lampert van onderzoeksbureau Motivaction. Dekker van het SCP wil liever bevorderen dat meer verschillende mensen elkaar treffen ‘in schoolbesturen, bewonersraden en andere organen’.

Dat gaat niet lukken, zo kunnen we helaas leren van de ervaringen van de gemeente Ridderkerk met buitenstaanders. Ruim een jaar deed de gemeente zijn uiterste best, maar ambtenaren, onderzoekers noch de burgemeester kregen contact met hen. Al in 2006 pleitte de burgemeester voor ‘bestuurlijke warmte’: burgers opzoeken, naast ze gaan staan, eindelijk echt naar ze luisteren.

In reactie op de populariteit van Fortuyn betoogde destijds bijna iedereen dat bestuurders zich grotere oren aan moesten meten en deze breed te luisteren moesten leggen. Buitenstaanders voelen zich weinig betrokken bij de samenleving en het overheidsbeleid. Ze voelen zich niet begrepen en erkend, hebben weinig vertrouwen in de overheid en weinig interesse in overheidsinformatie, meedenken en meebeslissen. Ze zijn bang voor andersdenkenden en hebben behoefte aan leiderschap – allemaal volgens onderzoeksbureau Motivaction, die daarnaast plichtsgetrouwen, verantwoordelijken en pragmatici onderscheidt.

Op advies van Motivaction poogde Ridderkerk vanaf 2007 deze afhakers weer ‘aan te haken’, door ze te overladen met bestuurlijke warmte.

Mislukt
Het project ‘Aanhaken’ is jammerlijk mislukt: buitenstaanders zijn niet eens gevonden, laat staan aangesproken en aangehaakt. Het is prijzenswaardig dat de gemeente daar geen doekjes om windt. De goudeerlijke brochure stelt klip en klaar: geen enkele poging had effect.

Niet het sturen van een digitaal bloemetje naar alle inwoners, teneinde ‘een menselijk, warm gezicht te tonen’. Ook niet cake die alle nieuwkomers bij het standaard informatiepakket kregen (om met de buren op te eten) noch de antwoordkaart met de vraag ‘wat de gemeente nog meer kan doen om mensen met elkaar in contact te brengen’.

Geen hond stuurde de kaart terug. Pogingen met buitenstaanders in de hal van het gemeentehuis in gesprek te raken, wachtend op een paspoort, leverde leuke gesprekken op, maar niet met buitenstaanders. Tijdens wijkbezoeken bleven buitenstaanders boos grommend achter hun vitrage. Ook de oproep om een positieve kreet, gedicht of advies te schrijven over ‘wat betrokkenheid voor u inhoudt’ – ‘met elkaar maken we dan een wandkleed’ – leverde geen enkele reactie van buitenstaanders op, en zelfs weinig van anderen.

Sneu
Zo sneu. Een jaar lang onbeantwoorde bestuurlijke liefde. Een jaar lang struint de overheid met open armen de stad af, klaar om buitenstaanders een dikke pakkerd te geven. Al die tijd houden de buitenstaanders, volgens het Motivaction-onderzoek een derde van de Ridderkerkse bevolking, zich angstvallig schuil. Deze buitenstaanders moeten wel een pesthekel aan de overheid hebben, dat ze zich zo massaal verstoppen. De gedachte aan een meelevende arm van de burgemeester om hun schouders moet weerzinwekkend voor ze zijn.

In de luisterende houding van de gemeente zien buitenstaanders slechts gebrek aan leiderschap, aldus de evaluatie. ‘Echte buitenstaanders sluiten de overheid actief buiten.’
Bestuurlijke warmte of de uitnodiging mee te doen in raden en commissies bereiken buitenstaanders dus niet. Buitenstaanders minachten de democratie. Ze hebben een hekel aan overleg, debat, deals, discussie en compromis.

Media
‘Scherpe verdeeldheid in de media tussen bijvoorbeeld de Raad en het College vertaalt zich in een groter wantrouwen jegens de gemeente’, constateert de evaluatie. Buitenstaanders verlangen echt naar een sterke leider. Twintig jaar vermarkting van burgerschap heeft van burgers echt klanten gemaakt die onverkort goed bediend willen worden, in een winkel met een baas die de wind er goed onder heeft.

Op het spel staat dus niet de liefde voor de natie zoals vaak gedacht wordt, maar de liefde voor de democratie. Trots op democratie – daar schort het aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden