Onafhankelijk

Een onvolledige kijk en medelijden zijn storende elementen als het gaat om een medemens. Wanneer iemand ziek is, betekent dat niet dat alle andere aspecten ineens verdwenen zijn (Voorkant, 9 oktober)....

Pijnacker en Ellen Schijve

De gezamenlijk omroepen hebben hem, zo dat mogelijk is, recht gedaan door verschillende mensen te laten vertellen over hun ervaringen en ontmoetingen met prins Claus. Daar komt een beeld naar voren van iemand die, door vragen te stellen, prikkelde tot nadenken en enthousiasmeerde. Altijd en overal. Vragen kunnen zo de kwaliteit van wat voor instelling dan ook opkrikken. Het is een begaafdheid die slechts weinigen zo breed en op zo'n hoog niveau hebben. Door zijn positie kon prins Claus niet publiekelijk op de barricaden staan. Toch is zijn immateriële bijdrage onuitwisbaar en te vergelijken met 't pregnante vragen stellen van Socrates. Het knappe daarvan was dat hij daarbij politiek- en cultuuroverstijgend te werk ging. Daar heb je een onafhankelijke geest voor nodig!

Publiekelijk manoeuvreren in de positie van prins Claus vereist naast diplomatie een zelfstandig denken. Beide eigenschappen had hij. Medelijden, hoe goed bedoeld ook, ziet alleen de onvolkomen mens, een ziek mens, de ónmogelijkheden.

Medeléven is iets heel anders: dat is een erkenning van de totale mens, daarmee van het hele bestaan. Naast de pijn het plezier, naast de ónmogelijkheden de stimulerende inbreng.

De tragiek zit 'm niet in het 'houten lichaam', maar in de houten geest van de toeschouwer, van de slordige lezer en de mystifi cerende media. Daarmee doe je ieder medemens tekort. Er is een onafhankelijk denker doodgegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden