Onafhankelijkheid is groot goed bij de NOS
De overheid draagt bij aan een RTL-uitzending over Europa. Een taak voor de publieke omroep, vindt VVD-Kamerlid ge een budgetkorting oppert....
Dat de VVD, met name mediawoordvoerder Fadime gt voortbestaan van de publieke omroep keer op keer in twijfel trekt, weten we wel. Met een kleurrijk palet aan vaak ongenuanceerde en vooral niet onderbouwde uitspraken, heeft het jonge Kamerlid moeiteloos de kranten gehaald. Maar gekker moet het niet worden. RTL en verzekeringsgigant Achmea gaan op verzoek van staatssecretaris Nicolan Buitenlandse Zaken in december een debat uitzenden over de Europese eenwording. RTL, feitelijk televisieproducent Endemol, krijgt daarvoor driehonderdduizend euro productiegeld. Volgens gt dat bedrag direct worden gekort op het budget van de NOS. De NOS is immers opgericht om dergelijke programma's te maken, zo redeneert zij. Plaatsvervangend-hoofdredacteur Peter Kloosterhuis van NOS Actueel noemde deze opmerking tegen het 'potsierlijk'. Ik sluit me daar graag bij aan.
Het is opvallend dat de overheid aan de ene kant tachtig miljoen weghaalt bij de publieke omroep, terwijl aan de andere kant voor driehonderdduizend euro in opdracht en volgens eigen prioriteiten een tv-programma wordt gejournalistiek? maakt. Hoezo onafhankelijke
Het is teleurstellend om te moeten vaststellen dat Kamerleden als gjkbaar niet goed op de hoogte zijn van wat de NOS zoal doet door het jaar heen, maar zich wel allerlei (voor)oordelen menen te kunnen aanmeten. Zo zou ze kunnen en moeten weten dat het 'programmabudget' van de NOS (zo'n negentig miljoen euro op jaarbasis) geheel op gaat aan reguliere programmering. En dan heb ik het bijvoorbeeld over het NOS Journaal, Studio Sport, het Radio 1 Journaal, Den Haag Vandaag, NOS Teletekst, evenementen en www.nos.nl. Voor extra programma's krijgt de NOS additioneel geld vanuit het Fonds Omroep Reserves (FOR), waarvoor inhoudelijk en financieel onderbouwde plannen moeten worden ingediend bij de Raad van Bestuur van de publieke omroep.
Op deze manier konden we in de aanloop naar de Europese verkiezingen een succesvolle serie programma's maken onder de titel 'Lijn 25'. Een geegreerd programmaconcept vanuit de nieuwe en oude lidstaten, een speciale website, onderwerpen in het Radio 1 Journaal, het Journaal en het Jeugdjournaal. Voor deze programmaserie konden we een beroep doen op een forse Europese subsidie. Daar hebben we zeer bewust van afgezien. Onafhankelijkheid is een groot goed bij de NOS. Deze bijzondere productie van acht euroton is betaald vanuit de FOR en uit eigen middelen.
Direct volgend op 'Lijn 25' maakten we op 9 juni een speciale thema-avond over Europa op Nederland 2, die bijna anderhalf miljoen kijkers trok. De dag daarna gevolgd door een uitslagenavond. De komende weken zullen we nog veel meer aandacht besteden aan de Europese eenwording. Ook het bezoek van de Russische premier Poetin aan de huidige voorzitter van de Unie, in november, zal de NOS-kijker en luisteraar niet ongemerkt voorbij gaan, kan ik mevrouw gzekeren. Daarnaast besteden onze correspondenten Paul Sneijder en Gert Jan Dennekamp vanuit het Bureau Brussel zo goed als iedere dag aandacht aan 'Europa'.
Ergens in het voorjaar kregen we een telefoontje van Buitenlandse Zaken. Of we geeresseerd waren in een debat over de Europese eenwording. Uiteraard waren we dat. Maar we vroegen toen wel naar een meer uitgewerkt plan. Sindsdien hebben we niets meer vernomen, tot de perspublicaties van vorige week en de daarop volgende reactie van ge nu drie euroton wil onttrekken aan ons budget. Dat zou betekenen dat we een aantal Acht Uurjournaals moeten schrappen. Is dat haar bedoeling?
Er is nog een belangrijk argument waarom deze actie van BZ mijn bevreemding wekt, want in feite 'koopt' het kabinet zowel een programma als zendtijd. Kennelijk gelden er verschillende normen bij de overheid. Ik vraag me af of de kijker op deze manier kan rekenen op een onbevangen en onafhankelijke uitzending. Het antwoord laat zich raden.
Voor de goede orde: ik misgun de collega's van RTL een dergelijke uitzending niet. Maar de overwegingen van BZ om naar RTL te stappen en de conclusies die sommige Kamerleden hieraan verbinden, verdienen toch op z'n minst nuancering.