Onafhankelijke Senaatsfractie bereid Rutte in Eerste Kamer te redden

Het kabinet kan in de Eerste Kamer gered worden door één man: Hendrik ten Hoeve. Als senator voor de provinciale partijen wil hij de coalitie onder voorwaarden de helpende hand reiken. Met de steun van de provincialen komt een meerderheid voor het kabinet-Rutte II in zicht.

Maartje Bakker
null Beeld anp
Beeld anp

Tot nu toe waren er vijf partijen nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen: de regeringspartijen VVD en PvdA en de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP. Die vijfpartijencoalitie scoorde bij de provinciale verkiezingen te slecht om de meerderheid in de senaat te behouden. De teller blijft, in het gunstigste geval, steken op 37 van de 75 zetels.

De Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF), waarin de provinciale partijen zijn verenigd, zou de laatste ontbrekende zetel kunnen leveren. 'Dit is een unieke kans om invloed uit te oefenen', zegt kandidaat-senator Hendrik ten Hoeve. 'Ik zeg niet zomaar nee tegen een gedoogrol. We moeten natuurlijk eerst met de coalitie praten, maar er is op voorhand niets uitgesloten.'

Ten Hoeve, die al eerder voor de OSF plaatsnam in de senaat, zegt dat hij de regering normaal niet steunde. 'Maar nu zijn er wel belangrijke dingen aan de hand. We zouden met de regering willen praten over de gaswinning. Dingen gaan zodanig mis, daar moet wat aan gebeuren.'

Twee Groningse partijen, de Partij voor het Noorden en Groninger Belang, vormen een belangrijk deel van de achterban van de OSF. De lijsttrekker van Groninger Belang pleitte tijdens de provinciale verkiezingen voor een forse mindering van de gaswinning, van 39 miljard naar 12 miljard kuub. Een ander belangrijk punt: een onafhankelijke commissie moet beoordelen of Groninger huizen aardbeving schade hebben opgelopen.

Hendrik ten Hoeve Beeld
Hendrik ten HoeveBeeld

Avances van coalitie

Intussen proberen de coalitiepartijen de provinciale partijen die zich niet bij de OSF hebben aangesloten in hun kamp te lokken. Wellicht hopen VVD en PvdA op die manier toch nog een meerderheid in de senaat bij elkaar te sprokkelen. Er zijn drie regionale partijen die nog op zichzelf staan: Lokaal Brabant, de Limburgse Volkspartij en Zeeland Lokaal.

De Volkspartij Limburg, waarvoor Jos van Rey in het Limburgs parlement zit, kreeg al verzoeken van VVD, PvdA, 50Plus en de OSF. De partij zal een commissie in het leven roepen om te beoordelen hoe Van Reys stem het best te gelde kan worden gemaakt. De Limburgers willen maatregelen voor de pomphouders in de grensstreek en compensatie voor de mijnschade.

Opgelegde fusies

Ook Jan Heijman (Lokaal Brabant) kon op belangstelling van landelijke partijen rekenen: VVD, PvdA en CDA namen contact op. Tevergeefs, zegt hij. 'Over deze coalitie ben ik niet enthousiast, dus VVD en PvdA vallen af. En het CDA? Als we het lokale geluid willen laten horen, is dat niet zo'n logische stap.' Heijman neigt ernaar alsnog bij de OSF te gaan. Hij hoopt opgelegde fusies van gemeenten tegen te kunnen houden.

Mark Faasse, lijsttrekker van Zeeland Lokaal, kreeg nog geen telefoontjes. Hij zit op dezelfde lijn als de OSF. 'Een gedoogrol zou kunnen. Regionale partijen zijn minder politiek ingesteld. Ze zijn gericht op een stabiel bestuur.'

Het lijkt er dus op dat de avances van de coalitiepartijen richting de ongebonden provinciale partijen op niets uitlopen. Bovendien: zelfs als de drie overgebleven partijen zich tot de coalitie bekennen, brengen ze niet genoeg stemmen mee om de felbegeerde meerderheid in de senaat te bemachtigen. Dat maakt het aanbod van Hendrik ten Hoeve des te aantrekkelijker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden