'Onafhankelijke Palestijnse staat is een illusie'

NEW YORK - Richard Falk, de VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden, is uitermate somber gestemd over de mogelijkheid van een onafhankelijke Palestijnse staat. De westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zijn volgens hem de facto geannexeerd door Israël, waardoor het 'een illusie is' om te denken dat zo'n staat er op termijn gaat komen.

Twee pro-Palestijnse activisten bij aankomst van een hulpkonvooi in Gaza.Beeld epa

Dat meldde de BBC zaterdag. Tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York wees Falk vrijdag op het grote aantal nederzettingen van Joodse kolonisten in de gebieden die in 1967 werden bezet door Israël. Het terugdraaien van deze ontwikkeling, essentieel voor de tweestatenoplossing die onder meer door de Verenigde Staten wordt beoogd, zal volgens Falk stuiten op hevig verzet van de kolonisten. Falk heeft zijn bevindingen samengevat in een rapport, waarin hij ook constateert dat Israël, de VN en de VS hebben gefaald als het gaat om de bescherming van de rechten van Palestijnse burgers.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog en begon enkele maanden later met de bouw van nederzettingen. In de meer dan 120 Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied wonen inmiddels zo'n 500.000 Joden tussen 2,5 miljoen Palestijnen.

Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn de nederzettingen in strijd met het volkenrecht en dus illegaal. Volgens artikel 49 van de Vierde Geneefse Conventie is het een bezettingsmacht verboden delen van de eigen bevolking te vestigen in bezet gebied.

Obstakel
De nederzettingen vormen een obstakel voor vrede in de regio. Onderhandelingen tussen de partijen over een oplossing voor het conflict liepen in september vast door de weigering van de Israëlische regering om een verbod op de bouw van nieuwe kolonistenwoningen te verlengen.

De Israëlische regering stelde in een reactie dat Falk, hoogleraar internationaal recht aan de prestigieuze Princeton universiteit in de Verenigde Staten, zeer bevooroordeeld is. Hij zou partij kiezen voor de Palestijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden