Nieuws

Onafhankelijke nieuwssite Hongkong stopt na inval politie en arrestaties redacteuren

De populaire onafhankelijke nieuwssite Stand News in Hongkong gaat stoppen nadat de nationale veiligheidspolitie woensdag de redactie binnenviel en zes mensen arresteerde. De politie beschuldigt het zestal van ‘samenzwering en opruiing’.

Redactie
Waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam wordt in handboeien meegenomen door de politie. Beeld AFP
Waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam wordt in handboeien meegenomen door de politie.Beeld AFP

‘Vanwege de situatie stopt Stand News met alle activiteiten’, schrijft de nieuwssite op Facebook. ‘Waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam heeft ontslag genomen en alle medewerkers zijn naar huis gestuurd.’

De redactie werd woensdag door meer dan honderd agenten doorzocht, meldt de South China Morning Post. Daarbij is volgens de politie ‘relevant journalistiek materiaal’ in beslag genomen op grond van de nationale veiligheidswet, een controversiële wet die medio 2020 door Beijing aan Hongkong is opgelegd. De krant beschrijft Stand News als een ‘populaire uitlaatklep onder activisten van de oppositie in Hongkong’.

De veiligheidswet van Hongkong richt zich op de pro-democratische oppositie en bestrijdt activiteiten die de regering in Beijing als subversief, separatistisch en terroristisch beschouwt. Meer dan honderd activisten zijn al gearresteerd op grond van die wet, van wie er tientallen nog gevangen zitten.

Huiszoekingen

Volgens omroep TVB zijn onder anderen voormalig bestuurslid Margaret Ng, waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam en popzangeres Denise Ho gearresteerd. Stand News publiceerde eerder een video van de politie die arriveerde bij het huis van plaatsvervangend redacteur Ronson Chan, die tevens het hoofd is van de Vereniging voor Journalisten in Hongkong (HKJA). Bij het doorzoeken van zijn huis nam de politie zijn computer, mobiele telefoon, tablet, perskaart en bankgegevens in beslag. Hijzelf werd niet gearresteerd, maar is wel verhoord.

De politie stelt in een verklaring dat ze drie mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 34 tot 73 jaar hebben gearresteerd en dat huiszoekingen gaande zijn. Namen van de gearresteerden werden niet vrijgegeven.

Bij de huiszoeking van de redactie worden dozen vol documenten in beslag genomen. Beeld Reuters
Bij de huiszoeking van de redactie worden dozen vol documenten in beslag genomen.Beeld Reuters

In juni werd Apple Daily, de pro-democratische krant van Hongkong, gesloten met eenzelfde beroep op de veiligheidswet. Apple Daily was een drijvende kracht achter de pro-democratische protesten en acties tegen de regering in Hongkong. Meerdere demonstraties eindigden in confrontaties met de oproerpolitie.

De oprichter van Apple Daily, mediamagnaat Jimmy Lai, zit al ruim een jaar vast. De 74-jarige Lai geldt in Hongkong als een van de prominentste voorvechters van de democratie. Hij is veroordeeld tot twintig maanden cel voor het bijwonen van illegale bijeenkomsten, waaronder een herdenking voor de slachtoffers van de met geweld neergeslagen studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, in 1989.

Sinds 1 juli 1997 maakt de voormalige Britse kolonie Hongkong weer deel uit van China en wordt het semi-autonoom bestuurd als een speciale administratieve regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden