Onafhankelijk onderzoek naar invloed kerk op psychiatrie

Er komt een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de psychiatrie en de invloed daarop van de Rooms-Katholieke kerk. Er zal met name worden gekeken naar de rol van de kerk als het gaat om het onvruchtbaar maken van mensen. Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De bewindsvrouw wil laten kijken naar de juridische, medisch-ethische, religieus-historische en gezondheidsrechtelijke aspecten van onvruchtbaarmaking. Er was vanuit de Kamer en ook door de commissie-Deetman, die het misbruik in de kerk onderzocht, op een dergelijk onderzoek aangedrongen. Veldhuijzen gaat overleggen met wetenschappers die al eerder over het onderwerp zijn geraadpleegd, om te bezien hoe het onderzoek het beste kan worden aangepakt.

Recent ontstond commotie door een verhaal over een seksueel misbruikte jongen die in de jaren '50 zou zijn gecastreerd in een psychiatrische instelling die gelieerd was aan de Rooms-Katholieke kerk. De Kamer praat donderdag over castratie bij minderjarigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden