Brieven

Onacceptabel dat vechthonden vrij mogen rondlopen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 januari.

Redactie
Yolande de Kok: 'Een hond die fysiek in staat is een mens te doden, hoort niet thuis in de openbare ruimte.' Beeld
Yolande de Kok: 'Een hond die fysiek in staat is een mens te doden, hoort niet thuis in de openbare ruimte.'Beeld

Brief van de dag: Schaf levensgevaarlijke honden af

Wat een vreselijk bericht over Wim en Annelies Looman en hun hondje Bobby. Met mijn keeshonden mijd ik pitbulls, maar ook grote doggen (rottweilers, bullmastiffs) en herders en uitlaatservices, waar één man tien of twaalf honden los laat lopen. Ik hoor datzelfde vermijdgedrag van veel anderen met kleine honden.

Soms lukt het mijden niet, zoals ik pas meemaakte toen een (waarschijnlijk op vechten getrainde) Duitse herder in het donker de hoek omkwam en mij in een flits tegen de grond sprong en tot bloedens toe beet (waarbij gelukkig mijn honden ongedeerd bleven). Ook deze hond loopt, ondanks aangifte, nog gewoon in de woonwijk rond.

Waarom accepteren wij dat levensgevaarlijke honden, die zijn geselecteerd op vechten en een dodelijke bijtkracht hebben, een plaats als huishond krijgen? Liefhebbers van deze honden en hondentrainers die er hun boterham mee verdienen, benadrukken vaak dat zij geweldig lief zijn en dat het enkel te wijten is aan slechte eigenaren als deze honden zich misdragen. Dit is onzin. Een hond die geselecteerd is op vechten zal graag vechten als de gelegenheid zich voordoet. Daarbij kunnen de gevolgen van een aanval dodelijk zijn voor mens of dier.

Laten we kijken welke honden veilig kunnen worden gehouden. Niet alleen de neiging tot aanvallen, maar vooral ook de gevolgen van een eventuele aanval moeten daarbij doorslaggevend zijn. Een hond die fysiek in staat is een mens te doden, hoort niet thuis in de openbare ruimte. Roedels honden vereisen een minimum aantal begeleiders.

Yolande de Kok, Den Haag

Claudia de Breij

Op 3 januari - in de Brief van de Dag - klaagt Jannie Paarlberg over het ontbreken van een nabeschouwing over de conference van Claudia de Breij.

Er bestaat ook nog zoiets als een voorbeschouwing. Al vóór de oudejaarsavonduitzending was er een uitgebreide recensie te lezen in diezelfde Volkskrant over een aantal conferences. Claudia kreeg de beste recensie én de hoogste waardering: 8,5!

Ik wens iedereen een oplettend Nieuw Jaar!

Godfried Beumers, Nijmegen

Handelingsverlegen

Wat een heerlijk lijstje van Aleid Truijens. Het allerlelijkste woord is voor mij 'handelingsverlegen'. En dan te bedenken dat mensen dit woord in alle ernst gebruiken. Hét voorbeeld hoe wij om de hete brei (jeetje, nu twijfel ik of het 'brij' moet zijn, ben even spellingsverlegen) heen draaien.

Tom van Dun, Amsterdam

Seksisme

Wat goed dat de Volkskrant maandag in Uitgelicht het seksisme van mannen of mannenbladen zoals Esquire bespreekt. Hierdoor positief gestemd ging ik aan het werk. Ik ben een vrouwelijke dermatoloog, gespecialiseerd in huidkankeroperaties, tevens mede-eigenaar en bestuurder van een bedrijf met bijna 50 man personeel. Om maar aan te geven dat ik mijn sporen verdiend heb en mijn mannetje kan staan.

In de loop van de ochtend vertel ik aan mijn mannelijke patiënt van middelbare leeftijd dat alle tumor verwijderd is. 'Dat heb je goed gedaan wijf, goed gedaan wijfie, euh... madammeke', antwoordt hij. Ik laat het voorbijgaan. Ik sluit de operatiewonde. 'Zo, het is klaar mijnheer.' 'Wauw, dat was snel, doet u ook zo snel de afwas?' Nu reageer ik. Er komen excuses, die nadien minder waard blijken te zijn wanneer hij de doktersassistente vertelt dat ik wel erg lichtgeraakt ben.

Dit was geen situatie waarin andere mannen geïmponeerd konden worden en evenmin een bedreigende situatie. Dit seksisme zit blijkbaar diep in het karakter ingebakken om bij een beetje nervositeit zonder enige terughoudendheid naar de oppervlakte te komen. Het is aanmatigend en choquerend, en blijkbaar ontsnapt geen enkele vrouw hieraan, ongeacht status, omgeving of verdiensten.

Annik van Rengen, Dordrecht

Werkloosheid

In het Commentaar van 2 januari staat de waarschijnlijk onjuiste zin dat de werkloosheid is gedaald. De geregistreerde werkloosheid mag zijn gedaald, maar de duur van de WW is flink ingekort. Zo kan de geregistreerde werkloosheid dalen, zonder dat er maar één werkzoekende een baan kreeg. Het is dus beter om te spreken van geregistreerde werkloosheid. Dat is genuanceerder en doet meer recht aan de werkelijkheid, aan de relatieve waarde van dit soort begrippen en aan de gevoelens van mensen die buiten de officiële statistieken vallen.

F.M. Boon, Delft

Patrick van IJzendoorn

Nu had ik verwacht dat er in deze rubriek over de correspondent van de Volkskrant in het Verenigd Koninkrijk dinsdag wel een stukje zou zijn verschenen. Niet dus. Vandaar dat ik hem hierbij mijn complimenten wil geven voor zijn drie artikelen in de krant van maandag. Stukken over Zlatan Ibrahimovic, het WK Darts in Londen en - het indrukwekkendst - over ingezonden brieven in The Daily Telegraph. 'Very British Indeed', zoals de kop bij het laatste stuk terecht luidde. Ook in zijn bijdragen over de politiek weet Van IJzendoorn altijd uiterst duidelijk en herkenbaar dat typisch Britse uitmuntend te verwoorden.

Jan van Ewijk, Hoofddorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden