Nieuws

‘Onaanvaardbaar’ tekort aan opvangplekken voor asielzoekers dreigt nog dit jaar

Nederland stevent af op een asielinfarct als er niet snel veel extra opvangplekken bij komen: voor het eind van het jaar zijn er zeker tweeduizend nodig. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in een Kamerbrief.

Daniël van Kessel
Ankie Broekers-Knol prijst de initiatieven van gemeentes om opvangplekken te regelen tot nu toe, maar geeft aan dat er meer nodig is. Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol prijst de initiatieven van gemeentes om opvangplekken te regelen tot nu toe, maar geeft aan dat er meer nodig is.Beeld ANP

Worden er de komende weken niet snel veel plekken gecreëerd, dan zal Nederland nieuwe asielzoekers niet meer kunnen opvangen. Eerder moesten asielzoekers in Ter Apel op de grond slapen, maar hoe een asielinfarct met een tekort van duizenden plekken eruit gaat zien, is gissen. Het is in ieder geval een ‘onaanvaardbare situatie’, vindt Broekers-Knol. Nederland is volgens internationale verdragen verplicht opvang te bieden, tekent ze verder aan.

Broekers-Knol heeft veel lof voor de creativiteit van gemeentes en andere medeoverheden, die dit jaar zorgden voor zo’n 8,5 duizend opvangplekken ‘op tal van bijzondere locaties zoals evenementhallen, (grote en kleinere) paviljoens, defensielocaties, hotels, vakantieparken en boten’. Duidelijk is desondanks dat ‘de tot nu toe gevolgde werkwijze niet langer volstaat’.

Eerder deze week riep de voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken op een crisissituatie uit te roepen en gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Of Broekers-Knol dat van plan is, kon een woordvoerder van de staatssecretaris niet bevestigen, meldt persbureau ANP. Eerder noemde Broekers-Knol het inzetten van dwang ‘zeer onwenselijk’. Een duidelijk plan verwacht ze ‘op zeer korte termijn’ met de Tweede Kamer te delen.

Taliban-overname

Het tekort is ontstaan doordat de instroom van asielzoekers in de tweede helft van dit jaar is toegenomen. De Taliban-overname in Afghanistan zorgde voor meer asielaanvragen van Afghanen – maar ook het aantal Turkse, Somalische en Jemenitische asielzoekers steeg flink. Aan de andere kant bemoeilijkt de woningcrisis de doorstroom naar een woning van mensen die een verblijfsstatus krijgen.

Begin deze maand concludeerde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) al dat er in 2022 zeker dertienduizend opvangplekken bij moeten komen, onder meer omdat veel tijdelijke plekken verdwijnen. Vanavond nog meldde het orgaan dat er het komende halfjaar 170 mensen terecht kunnen op een cruiseschip in Arnhem. Zulke tijdelijke en kleine opvangplekken zijn prijzenswaardige initiatieven, maar de boodschap van Broekers-Knol is: het is niet genoeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden