Onaangenaam verrast in het mortuarium

De Nederlandse consument heeft vorig jaar bij de Stichting geschillencommissies voor Consumentenzaken 7167 keer zijn beklag gedaan over de aan hem geleverde goederen of diensten; een stijging van bijna 9 procent ten opzichte van 1993....

In 1994 kregen vooral de geschillencommissies Reizen (+ 325), Woninginrichting (+ 214), Textiel (+ 106), Auto (+ 100) en Installerende bedrijven (+ 84) het drukker. Ook het aantal door de commissies gedane einduitspraken steeg aanzienlijk van 3169 naar 3509. Dit is een stijging van bijna 11 procent. Van de 7167 ingediende zaken kwamen er uiteindelijk 584 niet aan de orde, omdat de betrokken partijen hun conflict alsnog onderling wisten te regelen.

De geschillencommissies beogen de consument een snel, goedkoop en eenvoudig alternatief te bieden voor de vaak lange, dure en ingewikkelde procedures bij de gewone rechter. In 1994 is één nieuwe commissie ingesteld: de geschillencommissie Centrale Antenne Inrichtingen. In de nabije toekomst staan er ook commissies op stapel voor geschillen in de horeca, het stads- en streekvervoer en voor klachten over de verkoop op afstand en per post.

De Geschillencommissie Uitvaartwezen deed vorig jaar uitspraak in 21 conflicten. De klachten hadden onder meer betrekking op de hoogte van de nota, het niet volgen van de afgesproken route met de rouwstoet, en het niet verwijderen van een waardevolle broche en een rozenkrans uit de kist voor het sluiten daarvan. Een consument had geklaagd dat hij en zijn familieleden bij het afscheid nemen van de overledene in het mortuarium waren geconfronteerd met het stoffelijk overschot van een andere overledene.

De Geschillencommissie Auto deed in 1994 uitspraak in 261 geschillen. Van de 261 uitspraken werden 147 geheel of ten dele gegrond verklaard. Klachten over de auto hadden met name betrekking op olieverbruik en koppakking, en accu en verlichting. Veel klachten waren er verder over de carrosserie en dan vooral het lakwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden