On-Franse stap

Wie mocht denken dat het brisante amalgaam van immigratie en veiligheid alleen Nederland op stelten zet, wordt uit de droom geholpen als hij dezer dagen volgt wat er in Frankrijk gaande is....

Het optreden tegen de Roma past in de hardere aanpak van allochtone criminaliteit die president Sarkozy in het vooruitzicht stelde toen hij drie weken geleden een gespierde rede hield bij de inhuldiging van de nieuwe prefect van het departement Isère. Onder diens gezag valt de stad Grenoble, waar begin vorige maand ernstige rellen uitbraken nadat de politie bij een achtervolging een gewapende overvaller van Algerijnse afkomst had doodgeschoten.

Een van Sarkozy’s bijzondere eigenschappen is zijn ‘buitengewone lenigheid in het hanteren van contradicties’, schreef een in Parijs woonachtige Amerikaanse columnist onlangs. Met evenveel bravoure heeft de president in het verleden gepleit voor zero tolerance jegens allochtone criminaliteit als voor positieve discriminatie om nieuwkomers een betere kans op de arbeidsmarkt te geven.

De retorische bravoure heeft zich evenwel niet vertaald in politieke daadkracht. Op het ene noch het andere terrein. De notie van positieve discriminatie is een stille dood gestorven. Zero tolerance is bepaald niet de standaard van de politiepraktijk geworden.

Er valt dan ook moeilijk aan de indruk te ontkomen dat Sarkozy’s jongste klaroenstoot sterk is ingegeven door opportunistische overwegingen. De president staat er in de peilingen niet goed voor. De affaire rond een mogelijke illegale gift van Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, heeft zijn persoonlijke aanzien geschaad.

Met het thema alledaagse veiligheid raakt hij een zenuw die ook in Frankrijk strak gespannen staat. Velen menen dat de straatcriminaliteit te welig tiert; en velen houden vooral allochtone jongeren hiervoor verantwoordelijk. Politici dienen dit probleem serieus te nemen. Maar Sarkozy is een bedenkelijke stap te ver gegaan met het voorstel allochtone delinquenten die geweld hebben gebruikt tegen de politie of een andere overheidsinstantie het Franse staatsburgerschap te ontnemen. Dit past niet in het Frankrijk dat in de Grondwet de gelijkheid voor de wet garandeert aan alle burgers ‘ongeacht hun afkomst, ras of religie’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden