Omzet industrie groeide in 1994 met 4 procent

De omzet van de industrie is vorig jaar met 4 procent gestegen vergeleken met het jaar daarvoor. Daarmee heeft de industrie zich vrijwel hersteld van de inzinking in 1993 toen de omzet met 6 procent inzakte, zegt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In 1994 steeg de binnenlandse omzet met 3 procent en de export met 6 procent. Volgens het CBS groeit de export steeds sneller. De uitvoer groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 9 procent tegen 3 procent in de eerste drie maanden en 5 procent in het tweede en derde kwartaal.

Ook de groei van de binnenlandse afzet houdt aan. In het vierde kwartaal is die 5 procent groter dan in dezelfde periode van 1993.

In het eerste kwartaal daalde de omzet nog 1 procent. In het tweede kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een lichte groei met 1 procent en in het derde kwartaal nam de binnenlandse omzet met 4 procent toe.

De grootste groeipercentages (meer dan 10 procent) werden vorig jaar gemeten in de basismetaal-, bouwmaterialen- en de chemische industrie. Het CBS becijferde voor de aardolie-, de transportmiddelen- en de meubelindustrie dalingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden