Omwonenden fabriek Chemours bij Dordrecht krijgen bloedonderzoek

450 omwonenden van het Dordtse chemiebedrijf Chemours krijgen een oproep voor bloedonderzoek. Het RIVM en de GGD Zuid-Holland Zuid willen zo bepalen of het bloed van de buurtbewoners de kankerverwekkende stof PFOA bevat. Die uitkomsten worden vergeleken met berekeningen die het RIVM over de PFOA-uitstoot opstelde.

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Beeld anp
Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.Beeld anp

De brief waarin het bloedonderzoek wordt aangekondigd is maandag bezorgd op alle woonadressen in de wijken die onder de rook van de chemiefabriek liggen. Op 24 augustus verstuurt de GGD de daadwerkelijke uitnodigingen voor deelname aan het onderzoek.

Chemours (voorheen Dupont) gebruikte vanaf 1970 de chemische stof PFOA (perfluoroctaanzuur) bij de productie van teflon. In 2012 stapte het bedrijf over op de aan PFOA verwante stof GenX. Deze stof zou volgends Chemours minder giftig zijn dan PFOA. Meerdere toxicologen riepen in juli op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van GenX omdat ook deze verbinding de gezondheid van omwonenden bedreigt. De provincie Zuid-Holland liet destijds weten niet in te grijpen omdat GenX nog niet op de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen staat.

Blootstelling

Niet alle mensen die de aankondigingsbrief hebben ontvangen, krijgen ook een uitnodiging voor het bloedonderzoek. De 450 uiteindelijke deelnemers hebben de RIVM en de GGD gekozen door middel van een willekeurige steekproef uit de gemeentelijke basisregistratie. De brief benadrukt sterk het belang van de testen en roept bewoners op aan het onderzoek mee te doen. De bloedtesten vinden plaats in september en oktober. De publicatie van de resultaten staat nu gepland in april 2017. Dit onderzoek is het vervolg op een recent onderzoek van het RIVM naar de PFOA-uitstoot van Chemours.

De gemeente raadt bewoners af zelf een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Volgens de gemeente is dat zinloos, omdat de uitslag van zo'n bloedtest niets zou zeggen over de hoeveelheid PFOA waaraan de testpersoon in het verleden is blootgesteld. Ook zou er geen verband te leggen zijn tussen de uitslag van de test en mogelijke gezondheidseffecten. GenX meten maakt geen onderdeel uit van het onderzoek, maar het RIVM vraagt de toestemming van deelnemers om op een later stadium eventueel andere stoffen te kunnen onderzoeken.

Sliedrecht hoopt dat het overwaait

Wonen in een erkend risicogebied, waar de uitstoot van een 'zeer zorgwekkende' chemische stof jarenlang kritische waarden overschreed, dat moet geen pretje zijn. Of is het wel te doen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden