Omvangrijke anti-drugsoperatie in Brabant en Limburg

De opsporingsdiensten zijn maandagochtend vroeg begonnen met een omvangrijke operatie tegen drugscriminelen in voornamelijk Brabant en Limburg. Er zijn in totaal 51 aanhoudingen verricht. Onder hen zijn drie hoofdverdachten. Een daarvan is in Tsjechië aangehouden.

Een politieman inspecteert tijdens operatie Trefpunt een drugslab in Eindhoven. Beeld epa

Onder de naam 'operatie Trefpunt' zijn er invallen gedaan op honderd locaties, vooral in Noord-Brabant. De ruim 1.500 medewerkers van onder meer de fiscale opsporingsdienst FIOD, Defensie, politie en het Openbaar Ministerie zijn mogelijk nog de hele dag in touw. De operatie moet meer inzicht geven in criminele netwerken in het zuiden van Nederland.

Aan de operatie ging een onderzoek van ruim 2,5 jaar vooraf naar de handel in en productie van amfetamine. Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich volgens de politie tientallen verdachten in het Brabantse Best. 'Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs.'

Liveblog teruglezen

Volkskrant-verslaggever Loes Singeling was maandag aanwezig bij de actie. Lees haar updates terug in ons liveblog.

De politie aan het werk in het Brabantse Best, waar een hoofdkwartier voor drugshandel werd aangetroffen. Beeld epa

700 mensen

De ontmoetingsplek is afgeluisterd en in de gaten gehouden door de politie. De afgelopen jaren bezochten zo'n 700 mensen de locatie. Zij worden volgens de politie allemaal onder de loep genomen. Uit nader onderzoek moet blijken wie zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Dankzij de observatie van het bedrijf in Best konden tientallen onderzoeken en interventies worden uitgevoerd. De politie gebruikte de verzamelde informatie onder meer om drugslabs op te rollen, aanhoudingen te verrichten en om wapenvondsten te doen.

Bij een inval in Waalre werden automatische vuurwapens gevonden. Verder werd in Eindhoven een hennepplantage en een drugslab opgerold. In Oud-Turnhout werden onderdelen voor het bouwen van een xtc-lab gevonden en in Moergestel stuitte de politie op een lab met drie ketels voor het produceren van xtc en mdma.

Ook heeft de politie al meerdere spullen in beslag genomen, zoals een motor van het merk Harley Davidson en een Porsche. De eigenaar is opgepakt op verdenking van witwassen.

Taskforce

De invallen passen in een jarenlange strijd tegen drugscriminaliteit in het zuiden van het land.

Eind 2010 werd een speciale taskforce opgericht, nadat Brabant aan de bel trok vanwege een hoog aantal drugsgerelateerde geweldsincidenten. De Brabantse politie kreeg vervolgens hulp van de marechaussee en van de nationale en bovenregionale recherche. De taskforce treedt als 'georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit' op.

In 2013 publiceerde dagblad Trouw een ingezonden brief waarin twee Brabantse burgemeesters waarschuwden dat de drugscriminaliteit zich verplaatste naar het platteland, vanwege succesvolle politieacties in grote steden. Als reactie daarop breidde de taskforce zich vanaf 2014 uit, onder de naam 'Taskforce Brabant Zeeland'.

Volgens taskforcedirecteur Caspar Hermans is de bedoeling van het samenwerkingsverband om criminele netwerken 'te frustreren en te beschadigen'. Tegenwoordig zijn ook gemeenten en de Belastingdienst betrokken bij de bestrijding. Zij leveren en combineren informatie om criminelen nog beter te kunnen tegenwerken.

Politie met speurhonden bij Party King in Best. Beeld Loes Singeling
Mdma-kristallen ter waarde van 500 euro, aangetroffen in een drugslab in Eindhoven. Beeld Loes Singeling
Apparatuur voor de productie van mdma, aangetroffen in Eindhoven. Beeld Loes Singeling
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.