Nieuws

Omtzigt laat voor het eerst sinds ‘functie elders’ van zich horen: ‘Functie Kamerlid dus’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft voor het eerst van zich laten horen, sinds hij onderwerp werd van een controverse waardoor de kabinetsformatie abrupt tot stilstand kwam. Hij geeft aan gewoon als Kamerlid aan de slag te gaan en is woensdag aanwezig bij de installatie van de nieuwe Kamer.

Redactie
 Pieter Omtzigt (CDA) sprak zijn dank uit voor de ‘overweldigende steun’ die hij heeft ervaren, al voelde die soms wel wat ongemakkelijk voor hem.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Pieter Omtzigt (CDA) sprak zijn dank uit voor de ‘overweldigende steun’ die hij heeft ervaren, al voelde die soms wel wat ongemakkelijk voor hem.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De naam van de parlementariër, die overwerkt thuis zit, kwam voor in de aantekeningen van Kajsa Ollongren (D66), die de mogelijkheden voor een kabinetsformatie verkende. ‘Positie Omtzigt, functie elders’, viel er te lezen op de papieren die ze per ongeluk liet fotograferen. Die woorden leidden tot het vertrek van de verkenners, wantrouwen tussen potentiële coalitiepartners en onrust in het parlement: zagen we hier een poging om een volksvertegenwoordiger weg te werken? Woensdag is er een debat over deze kwestie.

Omtzigt reageerde niet, tot nu. Als woensdag de nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd, zal hij er gewoon bij zijn, liet hij op Twitter weten. Daarbij verwijst hij nog naar de uitgelekte notities van Ollongren: ‘functie Kamerlid dus’, grapt hij, met het woord ‘elders’ doorgestreept. Hij voegt toe dat zijn herstel langer duurt dan hij had gehoopt en verwacht, en dat hij na de installatie nog een tijdje afwezig zal blijven om te rusten.

Vorige week liet zijn vrouw, Ayfer Koç, op Twitter al wel een woedende reactie achter: ‘Dus deze politieke leiders hebben een exitfunctie voor een hardwerkende volksvertegenwoordiger die zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze rechtsstaat. Gelukkig gaan zij daar niet over maar wel zijn 342.000 kiezers die hij niet in de steek laat.’

‘Overweldigende steun’

In de tweet spreekt Omtzigt verder zijn dank uit voor de ‘overweldigende steun’ die hij heeft ervaren, al voelde die soms wat ongemakkelijk. Zo werd afgelopen weekend in Enschede een steunmars gehouden voor de Twentse politicus, waarbij ongeveer 250 mensen meeliepen. Meerdere boeren schreven ‘Pieter Omtzigt for president’ op spandoeken.

De CDA’er is zeer populair: hij kreeg meer dan 300 duizend voorkeursstemmen. Alleen zes lijsttrekkers trokken meer stemmen. Voor een belangrijk deel is zijn populariteit te danken aan zijn rol bij het boven water krijgen van misstanden rond toeslagen, waarbij tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs werden aangemerkt door de Belastingdienst. Vorig jaar verloor hij nipt de lijsttrekkersverkiezing van het CDA van Hugo de Jonge, die zijn rol als minister van Volksgezondheid niet bleek te kunnen combineren met het lijsttrekkerschap en werd vervangen door Wopke Hoekstra.

Bekend is dat er bij VVD en D66 vragen leven over de betrouwbaarheid van het CDA als coalitiepartner vanwege Omtzigt. Het kabinet Rutte III, waar het CDA onderdeel van uitmaakte, kwam door de toeslagenkwestie ten val. Hierna noemde Omtzigt Nederland een ‘bananenmonarchie’ en zei hij ‘vier jaar lang voorgelogen’ te zijn door Mark Rutte. Daar komt bij dat Omtzigt, nummer twee op de CDA-lijst, een geheel eigen campagne voerde over het herstel van de rechtsstaat dat hij nodig acht, volledig los van de campagne van lijsttrekker Hoekstra.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden