NIEUWSCORONAVIRUS

OMT-voorzitter Van Dissel: wellicht Kerstdagen in lockdown

Nederland moet zich opmaken voor een taaie strijd tegen covid-19. Het duurt ‘tot december en misschien tot januari’ voordat de huidige opleving van het virus is bedwongen en we terug zijn op een veilig risiconiveau. Dat zei RIVM-wetenschapper en voorzitter van het Outbreak Management Team Jaap van Dissel woensdag bij een presentatie voor Kamerleden.

Maarten Keulemans
null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wel zal het aantal nieuwe opnamen naar verwachting al in de loop van deze maand mondjesmaat beginnen af te nemen. In de loop van november ‘komt de vraag of je bepaalde dingen niet al kunt versoepelen. Daar moeten we echt over nadenken’, vindt Van Dissel.

Maar omdat het een tijdje duurt voordat de effecten van maatregelen merkbaar worden in het ziekenhuis, en omdat patiënten een tijd in het ziekenhuis of op de ic blijven liggen, neemt de drukte voorlopig toe. Zelfs als de R-waarde, het reproductiegetal van het virus, per direct naar 0,9 zou gaan, zou het aantal patiënten in het ziekenhuis nog oplopen tot tegen de 3.000 begin december. Er zouden dan zo’n 450 patiënten op de ic liggen, blijkt uit berekeningen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Spoedeisende hulp dicht

‘De situatie verslechtert ontzettend snel’, aldus LNAZ-voorzitter Ernst Jan Kuipers. ‘Er waren zelfs ziekenhuizen waar de spoedeisende hulp zich genoodzaakt zag tijdelijk te sluiten, omdat het ziekenhuis en alle behandelkamers vol lagen, terwijl de ambulances voor het ziekenhuis stonden te wachten.’ Meestal ging het om sluitingen van ‘uren’. ‘Maar een sluiting van een hele nacht is ook een keer voorgekomen’, aldus Kuipers.

De cijfers die Kuipers had meegenomen verduidelijkten waarom het kabinet deze week zo hard aan de noodrem trok. Zonder ingrijpen zouden de ic’s eind volgende maand al haast volledig vol liggen, zonder einde aan de stroom nieuwe patiënten. Het aantal bezette ziekenhuisbedden zou rond die tijd zijn opgelopen tot 4.513.

Het aantal met coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden zal sowieso oplopen tot 2.000 eind deze maand, verwacht Kuipers. Dat zal dan ten koste gaan van zo’n 35 procent van de gewone behandelingen. In eerste instantie gaat het daarbij om weinig spoedeisende ingrepen zoals knie- of heupoperaties. Maar als het aantal besmettingen niet afneemt, zal het ook gaan om zaken als het plaatsen van stents, of het verschuiven van chemo’s naar de dagbehandeling. ‘De kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening is dan niet meer te waarborgen.’

Bottleneck personeel

‘Zeer zorgwekkende’ en ‘indringende cijfers, zeker voor diegenen die zeggen dat er niet zoveel aan de hand is’, reageerden de diverse Kamerleden. Een sporthal ombouwen tot noodziekenhuis, zal niet helpen, aldus Kuipers. ‘De bottleneck blijft altijd het personeel. Linksom of rechtsom vraagt zo’n grote faciliteit nog steeds om dezelfde geschoolde zorgmedewerkers. Want het gaat om meer dan maaltijden rondbrengen.’

Intussen wordt de zorg ook geplaagd door ziekte onder het personeel zelf. Niet omdat men het virus oploopt in het ziekenhuis, benadrukte Kuipers, maar omdat artsen en verplegers de besmettingen oplopen ‘als burger, in de maatschappij, thuis of op weg naar het werk.’ In het Erasmus MC, Kuipers’ eigen ziekenhuis, worden op dit moment tot wel 50 medewerkers per dag positief getest.

Stuwmeer van wachtenden

Daar bovenop is ook er ook een aanzienlijke wachtlijst van patiënten die tijdens de eerste golf al niet konden worden geholpen en die nu nog steeds wachten op een ingreep of behandeling, zei Karina Raaijmakers van de Nederlandse Zorgautoriteit. Precieze cijfers kon Raaijmakers niet geven, maar het zou gaan om een ‘stuwmeer’ van wachtenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden