Omstreden zege van Ahmadinejad

Iraanse president volgens officiële uitslag herkozen met 63 procent van de stemmen...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

BEIROET Iran is uiterst gespannen na een omstreden verkiezingsoverwinning van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. In Teheran en enkele andere steden werd zondag voor de tweede achtereenvolgende dag fel gedemonstreerd tegen de uitslag. De verslagen hervormingsgezinde kandidaat, Mir Hossein Mousavi, heeft de autoriteiten gevraagd de verkiezing ongeldig te verklaren vanwege wat naar zijn zeggen fraude op grote schaal is.

Te midden van de ergste rellen in tien jaar in Teheran hielden aanhangers van Ahmadinejad zondag een massale demonstratie in het centrum om zijn overwinning te vieren. De herkozen president deed de protesten af als onbelangrijk en vergeleek ze met de emoties na een voetbalwedstrijd: ‘Iedereen verwacht dat zijn team wint.’ Eerder had hij de verkiezingen ‘echt en eerlijk’ genoemd.

Het enorme enthousiasme in de laatste dagen van de campagne had vooral de vele jongere aanhangers van Mousavi vertrouwen gegeven in een overwinning. Mousavi zelf zei kort na het sluiten van de stembussen vrijdag dat hij had gewonnen.

Volgens de officiële uitslag echter heeft Ahmadinejad bijna 63 procent van de stemmen gekregen tegen 34 voor Mousavi. Twee andere kandidaten deelden de rest. De opkomst was met 85 procent hoger dan ooit tevoren. Dat werd aanvankelijk gezien als een voordeel voor Mousavi, en het is een van de redenen dat zijn aanhangers de uitslag betwisten.

Mousavi lijkt weinig kans te hebben bij het aanvechten van de resultaten, aangezien de opperste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, al zijn zege heeft gegeven aan Ahmadinejads overwinning. Khamenei, die de echte macht in het land in handen heeft, noemde de uitslag een ‘goddelijke inschatting’.

In een verklaring riep Mousavi zijn aanhangers op hun ‘vreedzame en wettelijke’ protesten voort te zetten. Zijn campagneteam zou hebben opgeroepen tot een grote demonstratie vandaag in het centrum van Teheran. Volgens onbevestigde berichten is Mousavi onder huisarrest geplaatst. Een aantal van zijn naaste medewerkers werd zaterdag gearresteerd, maar de meeste prominenten werden zondag weer vrijgelaten.

Tijdens de demonstraties werden auto’s, motoren en banden in brand gestoken in de straten van Teheran. Ruim honderd demonstranten werden opgepakt.

In een kennelijke poging van de autoriteiten de communicatie van Mousavi-aanhangers te bemoeilijken, was het zondag nog steeds onmogelijk sms-berichten te versturen. De websites van Facebook en Twitter waren geblokkeerd en de krant van Mousavi’s beweging mocht niet verschijnen. Het mobiele telefoonverkeer in Teheran functioneert echter weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden