Omstreden wet tegen kindermisbruik aangenomen in Australië

De Australische Senaat heeft vrijdag een pakket maatregelen goedgekeurd die kindermisbruik onder de verpauperde inheemse bevolking moeten tegengaan. Volgens de regering is de wetgeving nodig omdat kindermisbruik buitensporig veel voorkomt in de Aboriginal-gemeenschappen in de Outback, maar tegenstanders noemen de voorgestelde maatregelen racistisch....

AP

Op grond van de wet worden alcohol en pornografie in de Aboriginal-gemeenschappen in de Australische Outback verboden en worden Aboriginals gedwongen een bepaald deel van hun uitkering te besteden aan voedsel en andere primaire levensbehoeften. Verder raken Aboriginal-landeigenaren hun traditionele recht kwijt om buitenstanders uit hun gebied te weren en zullen de politie en de gezondheidsdienst intensiever controles gaan uitvoeren.

Om de maatregelen te kunnen doorvoeren is in de wet vastgelegd dat de antidiscriminatiewet voor dit specifieke geval buiten beschouwing blijft. De Labour-oppositie drong er vergeefs op aan de wet in overeenstemming te brengen met de antidiscriminatiewet, maar wilde "omwille van de veiligheid van kinderen" niet zover gaan tegen te stemmen, zodat het pakket met 56 tegen zes stemmen werd aangenomen. Senator Bob Brown van de Groenen bleef erbij dat de wetgeving racistisch en discriminerend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden