Omstreden voorman antroposofen stapt op

De vice-voorzitter van de Antroposofische Vereniging, C. Wiechert, is opgestapt. Aanleiding is de ophef naar aanleiding van zijn uitspraken over de omstreden rassenleer van de antroposofische voorman, Rudolf Steiner....

JAN 'T HART

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

AMSTERDAM

De vereniging heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Ze is daarbij verdeeld geraakt over de rassenleer van Steiner (1861-1925).

In een vertrouwelijke brief aan de leden stelt het bestuur van de Antroposofische Vereniging: 'Al geruime tijd worden wij ermee geconfronteerd dat Rudolf Steiner een rassenleer zou hebben ontwikkeld. Gezien een aantal uitspraken hebben wij er begrip voor dat deze vooronderstelling leeft. Wij willen als bestuur stellen dat deze uitspraken in deze tijd niet meer zijn te verdedigen.

'Dat neemt niet weg dat uit Steiners werk als geheel naar onze mening duidelijk blijkt dat bij hem in de kern van de zaak van racisme geen sprake is. Integendeel, de antroposofie kan, indien goed begrepen en gepraktiseerd, een weg zijn tot overwinning van discriminatie en racisme.'

Op 30 maart is er een extra ledenvergadering waar de leden zich zullen uitspreken over de handelwijze van het hele bestuur. Enkele leden zijn verontwaardigd over een advertentie in de landelijke dagbladen waarin het bestuur afstand neemt van delen van Steiners werk. Uit de brief blijkt dat het bestuur een middenweg kiest: niet tegen en niet voor Steiner.

Het bestuur betreurde in de advertentie de situatie die was ontstaan na de uitspraken van vice-voorzitter Wiechert. Wiechert zei op 19 februari in een radioprogramma Steiners idee te steunen dat de uitroeiing van de indianen een kosmische noodzaak was. Ook stelde hij dat op het gebied van de vitaliteit het zwarte ras een geweldige meerwaarde heeft. Dat viel volgens hem te bewijzen door naar Ajax te kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden