Omstreden VN-man weg na schandaal

Benon Sevan, de Cyprioot die het Iraakse olie-voor-voedsel-programma leidde, heeft zondagavond zijn ontslag ingediend bij de Verenigde Naties. Sevan wordt beschuldigd van corruptie....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Zijn vertrek is symbolisch van aard. De VN hadden Sevan slechts nog formeel in dienst, voor één dollar per jaar, om hem te laten meewerken aan de diverse onderzoeken naar ‘olie-voor-voedsel’. Maar zijn opstappen kan gevolgen hebben, omdat hiermee zijn diplomatieke onschendbaarheid is vervallen.

Een speciale VN-commissie, aanklagers van de VS en de officier van justitie van New York bekijken wie, behalve Saddam Hussein en de Iraakse bevolking, profiteerden van het miljarden-programma.

VN-medewerkers en andere betrokkenen maakten zich schuldig aan fraude en corruptie tussen 1996 en 2002, toen Irak olie mocht verkopen om voedsel en medicijnen voor de bevolking aan te schaffen. De naam van Sevan valt in alle onderzoeken en rapportages; hij is op dit moment naar verluidt op Cyprus.

Sevans vertrek kwam aan de vooravond van het maandag gepubliceerde, derde rapport van de door de VN ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie. Daarin wordt opnieuw naar Sevan gewezen. Hij zou, net als een reeks lager geplaatsten binnen en buiten de volkerenorganisatie, actief hebben bijgedragen aan de corrumpering van het programma.

Sevan nam volgens de commissie smeergeld aan om oliecontracten binnen te halen voor de African Middle East Petroleum Company, een kleine oliehandelaar. Dit terwijl hij juist garant moest staan voor de effectiviteit en integriteit van het programma.

Al in februari, na het tweede tussentijdse Volcker-rapport, kondigde secretaris-generaal Kofi Annan maatregelen aan tegen Sevan. Annan wilde echter wachten op de definitieve bevindingen, zei hij toen. De VN-chef reageerde maandag nog niet op Sevans vertrek.

Uit het tussenrapport bleek verder dat de Russische VN-functionaris Aleksandr Jakovlev bijna een miljoen dollar aan smeergeld had aangenomen. Hij heeft maandag bekend dat hij zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan fraude en witwaspraktijken. Hij is vastgezet en op borgtocht vrijgelaten. Zijn diplomatieke onschendbaarheid is opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden