nieuwsutrecht

Omstreden Utrechtse alFitrah-moskee moet openheid geven over financiën

Het bestuur van de stichting alFitrah in Utrecht moet informatie verstrekken over zijn financiële handel en wandel.

Exterieur van het pand van de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah in de wijk Overvecht.  Beeld ANP
Exterieur van het pand van de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah in de wijk Overvecht.Beeld ANP

In kort geding wees de rechter in Den Haag de eis toe van een speciale commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar de financiering van moskeeën in Nederland.

De speciale Kamercommissie wil erachter zien te komen of er geldstromen uit het buitenland naar moskeeën vloeien die leiden tot ‘ongewenste beïnvloeding’. De alFitrah-moskee weigerde inzage in de financiën, hoewel er de plicht is mee te werken.

De rechtbank heeft in totaal zes stichtingen bevolen de administratie en financiële gegevens aan de commissie over te dragen, op straffe van een dwangsom.

Waarom sleept de Tweede Kamer de salafistische moskee alFitrah voor de rechter?
De Tweede Kamer sleept de salafistische moskee en islamschool alFitrah uit Utrecht voor de rechter, omdat die weigert informatie te geven over buitenlandse financiering. Een Kamercommissie wil die informatie voor haar onderzoek naar ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. Advocaat Anis Boumanjal van alFitrah spreekt van ‘een hetze’ en geeft de stukken ‘uit principe’ niet. Vijf vragen.

Worstelen met het salafisme: de innerlijke strijd van advocaat Anis Boumanjal
Hij zal de belangen van de salafistische alFitrah-moskee altijd verdedigen. Toch merkt advocaat Anis Boumanjal dat hij ‘een onbewuste perverse drang’ heeft zich van de moskee te distantiëren. Iets wat hij bij moordenaars niet heeft. Waarom die worsteling?

De Utrechtse moskeeschool AlFitrah is sektarisch en vergroot afstand tot maatschappij, oordelen onderzoekers
Het onderwijs van de aan de Utrechtse moskee AlFitrah verbonden Koranschool heeft een sektarisch karakter en vergroot de afstand van de kinderen tot de Nederlandse maatschappij. Het vormt een ‘risico voor de sociale cohesie in de samenleving’, concludeerde het Verwey-Jonker Instituut afgelopen september in een gepubliceerd onderzoek naar de omstreden onderwijsinstelling.

‘Al-Fitrah moskee leert kinderen niet bewust onverdraagzaamheid’
Leerlingen van de aan de Utrechtse Al-Fitrah moskee gelieerde Koranschool Dar al-Hudaa wordt niet bewust onverdraagzaamheid jegens ongelovigen en afkeer van het Westen aangeleerd. Wel krijgen ze op het hart gedrukt dat ze onverkort moeten vasthouden aan hun orthodox islamitische identiteit. Ook als hun islamitische waarden haaks staan op wat in de samenleving gebruikelijk is.

Oud-studenten: ‘Koranschool alFitrah leert criminele moslims niet aan te geven’
De orthodoxe moslimstichting alFitrah in Utrecht zou haar leerlingen leren criminele moslims niet aan te geven. Dit zeggen vier oud-studenten op anonieme basis tegen het AD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden