NieuwsSoftwaresysteem

Omstreden systeem om ic-bedden te tellen werkte niet, zeker één ernstige situatie ontstaan

Het nieuwe softwaresysteem 2Twnty4, dat ziekenhuizen van het Landelijk Coördinatiecentrum moesten gebruiken om de beddencapaciteit op de ic’s in kaart te brengen, heeft alweer afgedaan.

De verpleegafdeling voor coronapatienten van het HMC Westeinde ziekenhuis.  Beeld ANP
De verpleegafdeling voor coronapatienten van het HMC Westeinde ziekenhuis.Beeld ANP

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) roept ziekenhuizen op om twee andere systemen te gebruiken en negeert 2Twnty4, blijkt uit correspondentie die is ingezien door de Volkskrant. Ook heeft het systeem zeker één keer gezorgd voor een ernstige situatie: ambulances met coronapatiënten uit de regio Brabant zijn naar het Ommelander Ziekenhuis in Groningen gegaan omdat 2Twnty4 meldde dat daar nog ic-bedden vrij waren. Ter plekke bleek dat de bedden niet bemand waren.

Softwaresysteem 2Twnty4 was door het landelijk coördinatiecentrum in stelling gebracht om snel de beddencapaciteit inzichtelijk te maken, maar van het begin waren er vragen over noodzaak, betrouwbaarheid en functionaliteit van het systeem. Het netwerk van medisch informatiespecialisten (CMIO-netwerk) en ook topambtenaren uitten bedenkingen omdat er al systemen zijn en de nieuwe software onbetrouwbaar zou zijn. Toch zette het coördinatiecentrum door en ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vroeg ziekenhuizen ‘nadrukkelijk’ om met het nieuwe systeem te gaan werken.

Sinds het begin van de coronacrisis is de capaciteit op de intensive cares (ic) van ziekenhuizen een knelpunt. Daarom is eind maart het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in het leven geroepen. Dat riep ziekenhuizen op te gaan werken met 2Twnty4. Gebruik van dit nieuwe systeem, dat informatie uit een ziekenhuisdatabase haalt, kan ‘niet vrijblijvend’ zijn, schreef het coördinatiecentrum. ‘Dit betekent dat van alle ziekenhuizen volledige medewerking wordt verwacht.’ Minister De Jonge sloot zich daarbij aan.

Grote weerstand

Vorige week meldde de Volkskrant dat er grote weerstand is tegen het gebruik van 2Twnty4. Een van de experts van het coördinatiecentrum, adviseur Marcel de Jong, was ook betrokken bij de oprichting van 2Twnty4. Ook bestaan er zorgen over de betrouwbaarheid: 2Twnty4 haalt informatie uit het Elektronisch Patiënten Dossier van een ziekenhuis, maar door het ombouwen van ziekenhuizen zijn die gegevens niet meer kloppend.

Bovendien registreert 2Twnty4 het aantal bedden, maar niet het aantal bemande bedden. Ook is de software niet gratis, voor advies moeten ict-adviseurs worden betaald, en zijn er twee bestaande systemen, NICE en zorg-capaciteit.nl, die wel kosteloos zijn. Nog een systeem zal leiden tot verwarrende informatie.

In interviews met de NOS en NRC benadrukte Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en betrokken bij het coördinatiecentrum, de noodzaak en potentie van het systeem. NOS: ‘Waar is nog een ziekenhuisbed vrij? Nieuw systeem moet direct antwoord geven.’ Eind vorige week zouden alle ziekenhuizen er al mee werken.

Dat is niet gelukt. In een nieuwsbrief op zaterdag schrijft Diederik Gommers van de Nederlandse ic-vereniging: ‘Een belangrijke reden waarom het LCSP (coördinatiecentrum, red.) niet naar behoren functioneert, is dat de gegevens die tot nu toe zijn aangeleverd door de ziekenhuizen incompleet en niet actueel zijn.’

Onjuiste gegevens

De vereniging heeft, zo schrijft Gommers, het ‘LCSP overtuigd’ om voortaan de gegevens van ‘ic-professionals’ te gebruiken. Dat zijn de NICE-data en de data van zorg-capaciteit.nl, aldus Gommers. En dus niet de data van 2Twnty4. Bronnen melden dat is gebleken dat 2Twnty4 niet de juiste gegevens genereert en dat die data regelmatig voor verwarrende situaties zorgen.

Het CMIO-netwerk, dat al langer tegen het gebruik van het nieuwe softwaresysteem is en tientallen ziekenhuizen vertegenwoordigt, schrijft in een reactie op Gommers: ‘Hier blijkt uit dat er met de verschillende registraties eerder minder dan meer inzicht is ontstaan.’

Het netwerk blijft leden oproepen alléén de andere twee systemen te gebruiken. Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie: ‘Ieder systeem heeft zo zijn voor- en nadelen.’ Het ministerie ‘verzoekt om aan te sluiten op het systeem 2Twnty4 én om actuele informatie in zorg-capaciteit.nl en NICE te registreren.’

Het landelijke coördinatiecentrum kan dan volgens de woordvoerder van het ministerie werken met alle drie de systemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden