Omstreden Street View ook in Nederland

Nietsvermoedende wandelaars, prostitueebezoekers, bouwvakkers, zwervers, opgelet: vanaf nu kun je jezelf zomaar tegenkomen op Google Maps. De gratis internetdienst biedt nu ook in Nederland Street View aan (met video).

Van onze verslaggever Thijs van Soest

Met Google Maps kan de bezoeker vanuit de lucht een blik op het aardoppervlak werpen. Met de nieuwe optie Street View kan zo ver worden ingezoomd dat het net is alsof de gebruiker over straat loopt. Inclusief taferelen die zich afspeelden toen de Google-camera toevallig langsreed. In Nederland was dat in de zomer en het najaar van 2008. De 360-graden-foto’s zijn nu in een handomdraai op te vragen.

Beau
De dienst is niet onomstreden. Critici zien de foto's als een inbreuk op de privacy. Zo worden ook mensen op straat en kentekens van auto's gefotografeerd. Op verschillende websites is dan ook een ware klopjacht ontketend naar rare of privacygevoelige afbeeldingen. En met resultaat. Zo vond een bezoeker van Geenstijl.nl een nietsvermoedende presentator Beau van Erven Dorens voor zijn huis aan de Amsterdamse Prinsengracht (inmiddels verwijderd). Zijn gezicht was wel onherkenbaar gemaakt. Een ander stuitte op –weliswaar moeilijk herkenbare – ‘hoerenlopers’ in Groningen. Op de Amsterdamse Wallen lijken bezoekers van het gebied wel degelijk herkenbaar.

Google lanceerde Street View voor het eerst in 2007 in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er ook beelden beschikbaar in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Donderdag is behalve Nederland ook Groot-Brittannië aan het lijstje toegevoegd. De Google-auto’s waren te herkennen aan een groot statief op het dak, met meerdere camera’s voor het maken van de panoramische opnamen.

Tekst loopt door onder video

]]>

Klachten
Google meldde in alle landen de beelden pas te gebruiken ‘als de toezichthouders daarmee akkoord gaan’. En dat is nu ook in Nederland het geval. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt geen bezwaar te hebben tegen Street View, omdat Google verscheidene maatregelen heeft genomen. Gezichten en kentekens zouden zoveel mogelijk onherkenbaar zijn gemaakt. Bovendien is in Street View een functie ingebouwd waarmee een bezoeker in een paar klikken bezwaar kan aantekenen tegen het gebruikte beeldmateriaal. Klachten worden naar eigen zeggen snel afgehandeld.

In de Verenigde Staten leidde Street View al tot een rechtszaak. Een echtpaar in Pittsburgh eiste een schadevergoeding van 25.000 dollar omdat er ongevraagd foto’s waren gemaakt van hun huis. Google reageerde door te stellen dat ‘in de moderne wereld zoiets als absolute privacy niet langer bestaat’. De rechter stelde Google vorige maand in het gelijk.

Ook rare afbeeldingen gevonden? Stuur de link naar internet@volkskrant.nl]]>

Street View (Google) Beeld
Street View (Google)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden