NieuwsOngewenste zwangerschappen

Omstreden Siriz krijgt mogelijk weer subsidie voor hulpverlening aan ongewenst zwangere vrouwen

De christelijke organisatie Siriz krijgt mogelijk weer subsidie voor de hulpverlening aan ongewenst zwangere vrouwen. De organisatie raakte vorig jaar in opspraak omdat zij een anti-abortus agenda zou hebben.

Op het Plein voor de Tweede Kamer heeft de VBOK een kleine expositie ingericht over het ongeboren kind. NOVUM COPYRIGHT DIRK HOLBeeld Novum RegioFoto

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid dinsdag weten dat drie organisaties in aanmerking komen om in de toekomst de keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen te regelen. Die is op dit moment nog in handen van het christelijke Siriz en de lokale GGD-instellingen, maar vanaf juni moet de hulp centraal worden geregeld op basis van objectieve kwaliteitscriteria.

Volgens een woordvoerder was Blokhuis al van plan om de keuzehulp anders vorm te geven voordat er eind vorig jaar discussie ontstond over de keuzehulp van Siriz. Deze stichting, die voortkomt uit de christelijke anti-abortusorganisatie Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), zou in de hulp aan vrouwen te sturend optreden. Sinds 2013 ontvangt de stichting – dankzij een amendement van Kees van der Staaij (SGP) – ruim 1,5 miljoen euro subsidie. Hiermee financiert Siriz adviesgesprekken en geeft zij voorlichting. De Groene Amsterdammer voerde verschillende chatgesprekken met de stichting en stelde dat medewerkers van Siriz vooral de spijt na een abortus benadrukten. Siriz ontkende de beschuldigingen. 

Naar aanleiding van de discussie dienden Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Ockje Tellegen (VVD) een motie in die moest waarborgen dat keuzehulpgesprekken bij onbedoelde zwangerschappen niet de voorkeur geven aan één oplossingsrichting. Die motie werd aangenomen. Begin dit jaar mochten verschillende partijen zich aanmelden om de hulp aan ongewenst zwangeren in het vervolg te regelen.

Zorg om Leven

Om weer in aanmerking te komen voor subsidie heeft Siriz zich teruggetrokken van het pro-life platform Zorg voor Leven. De stichting zal niet langer deelnemen aan de anti-abortus Week voor het Leven en de Mars voor het Leven. Daarnaast demonstreert de stichting niet voor abortusklinieken.

Om de schijn van partijdigheid weg te nemen, staat er dit najaar bovendien een reorganisatie gepland. Op dit moment vormen VBOK en Siriz nog een personele unie en delen zij een hoofdkantoor in Gouda, dat vorig jaar juni feestelijk werd geopend door Blokhuis. De bestuurder van Siriz is ook nog algemeen directeur van de VBOK. Daarnaast ontvangt de stichting elk jaar een financiële bijdrage van de anti-abortusorganisatie. In 2018 bedroeg deze 890 duizend euro. Dit geld mag in het vervolg niet meer worden gebruikt voor keuzehulp. 

Woordvoerder Ivette Schuitema van Siriz laat weten dat de stichting ‘niet verrast’ is dat zij mogelijk weer keuzehulp mag verlenen aan ongewenst zwangere vrouwen. ‘Dit zien wij als een blijk van waardering voor het goede werk dat Siriz al jaren doet. ’

Naast Siriz komen ook de Stichting Specifieke Jeugd Projecten en Altra Centraal Bureau/ Altra Jeugd- en opvoedhulp in aanmerking voor de subsidie. Op 1 juni moet bekend worden welke partijen daadwerkelijk hulp mogen gaan verlenen. Hierover gaat de Kamer donderdag nog in debat. Siriz krijgt nu een overgangssubsidie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden