Omstreden PVV'er kandidaat voor Eerste Kamer

PVV-leider Geert Wilders heeft de namen bekendgemaakt van zijn kandidaten voor de Eerste Kamer. Op de lijst staat een oude bekende: Gidi Markuszower. Hij stond in 2010 vijfde op de PVV-lijst voor de landelijke verkiezingen, maar werd nog voor verkiezingsdag van de lijst gehaald na belastende informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

PVV-leider Geert Wilders tijdens de campagne voor de provinciale verkiezingen. Beeld anp

Markuszower neemt nu opnieuw plek vijf in en is daarmee verkiesbaar. Op basis van de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorige week komt de PVV eind mei bij de indirecte verkiezingen voor de Eerste Kamer uit op acht zetels. Indertijd seinde de AIVD toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in, dat Markuszower een 'risico voor de integriteit' van Nederland zou zijn.

Hirsch Ballin stelde Wilders daarvan per brief op de hoogte. Markuszower zou informatie hebben overgedragen aan 'een buitenlandse mogendheid'. Hij zou contact hebben met 'een buitenlandse inlichtingendienst'. Vermoed werd dat het ging om Israël en de Mossad. Ook bleek dat hij in het verleden was opgepakt voor verboden wapenbezit.

Daarop trok Markuszower zich terug 'in het belang van de partij', zoals hij toen stelde. Hij noemde de aantijgingen 'absurd'. Wilders wilde indertijd niet verder op de zaak ingaan omdat de brief 'vertrouwelijk' was.

'Een geweldige kandidaat'
De PVV-leider laat weten nog steeds niet de overwegingen van destijds te willen prijsgeven. 'Ik heb nooit inhoudelijk commentaar gegeven op de redenen waarom de heer Markuszower in 2010 van de lijst is gegaan. En dat doe ik ook nu niet.' Hij neemt het nu op voor zijn senator in spe. 'Hij is een geweldige kandidaat, een echte PVV'er in hart en nieren, en voor de duivel niet bang. Neemt u van mij aan: als wat toen speelde nu nog steeds zou spelen, zou hij niet op de lijst staan. De beletselen van toen bestaan niet meer.'

De PVV-lijst voor de Eerste Kamer wordt zoals eerder bekend was aangevoerd door Marjolein Faber, die onlangs in opspraak kwam doordat bekend werd dat zij het bedrijf van haar zoon had ingehuurd om websites voor de PVV te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.