Omstreden oud-PG Steenhuis naar Aruba

Twee jaar na zijn pensionering in Nederland neemt Dato Steenhuis toch weer zijn oude functie als procureur-generaal (PG) op binnen het Koninkrijk, ditmaal op Aruba....

Steenhuis kwam in 2006 in Nederland in opspraak omdat hij zijn chauffeur zou hebben aangezet om harder te rijden, zwaailichten en sirene aan te zetten en in te halen via de vluchtstroken. Het gerechtshof achtte dat later niet bewezen. Kort daarna ging Steenhuis met pensioen nadat de Tweede Kamer vond dat hij moest opstappen.

Ook eerder in zijn carrière was de oud-PG omstreden. In 1998 werd hij beschuldigd van belangenverstrengeling waarvoor hij een berisping kreeg. Volgens hem zelf ging het om een ‘lullig bijbaantje’.

Op Aruba volgt Steenhuis advocaat-generaal en waarnemend PG Nico Jörg op. De aanstelling die nog formeel door de Rijksministerraad moet worden bekrachtigd, duurt slechts tot eind dit jaar. Langer is niet mogelijk, omdat hij dan 65 jaar zal zijn en volgens de Arubaanse wet als PG met pensioen moet gaan.

De Arubaanse regering heeft geen vaste betrekking voor de functie weten te regelen sinds er een arbeidsconflict is met de vroegere PG, Theresa Croes-Fernandes. Zij zit thuis met ziekteverlof.

Lopende zaken bij het Openbaar Ministerie op Aruba zijn de zaak-Nathalee Holloway en de corruptiezaak Fondo Desaroyo in de plaats San Nicolas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden