Nieuws

Omstreden Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi wint verkiezingen in Myanmar

De regeringspartij van Aung San Suu Kyi heeft de overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen in Myanmar. Het waren de tweede verkiezingen in Myanmar sinds een militaire dictatuur in 2015 na vijftig jaar plaatsmaakte voor een burgerregering.

Aanhangers van de Nationale Liga voor Democratie vieren de verkiezingsoverwinning. Beeld EPA
Aanhangers van de Nationale Liga voor Democratie vieren de verkiezingsoverwinning.Beeld EPA

De verkiezingen van zondag werden algemeen gezien als een oordeel over het beleid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van ‘staatsadviseur’ en de facto regeringsleider Aung San Suu Kyi. De 75-jarige heldin van de Myanmarese democratiseringsbeweging en Nobelprijswinnares is nog zeer populair, maar haar regering kampt met de gevolgen van de coronacrisis, een economische terugval en gewapende conflicten.

De laatste resultaten wezen vrijdag uit dat Suu Kyi’s NLD ruimschoots de 322 zetels in het twee kamers tellende parlement heeft gewonnen die nodig zijn om opnieuw een regering te kunnen vormen. Tot nu toe heeft de NLD 368 van de 642 zetels in de wacht gesleept. Van 42 zetels staat de uitslag nog open.

Een NLD-woordvoerder noemde het vrijdag een enorme zege die bewijst dat de kiezers nog steeds vertrouwen hebben in het leiderschap van Suu Kyi. Haar internationale blazoen is afgebladderd vanwege beschuldigingen van genocide op de Rohingya, de islamitische minderheid die Myanmar als ongewenste immigranten ziet.

Vredesakkoorden

De NLD kondigde aan dat Suu Kyi een regering van nationale eenheid zal vormen. Hiervoor zijn tientallen partijen van etnische minderheden uitgenodigd. De door de Birmese meerderheid gedomineerde centrale regering kampt al decennia met guerrillaopstanden van etnische minderheden die strijden voor meer autonomie. Pogingen met al deze partijen vredesakkoorden te sluiten zijn nog niet erg succesvol.

De verkiezingen waren vooraf al omstreden. Een door Suu Kyi beloofde grondwetshervorming stagneert, zodat het leger nog steeds een kwart van de parlementszetels bezet. Oppositiepartijen vroegen vergeefs om uitstel vanwege de pandemie, die in Myanmar hard toeslaat. De regering liet bovendien in aanloop naar de verkiezingen tientallen studentactivisten en journalisten oppakken die hadden opgeroepen tot een boycot.

De Europese Unie, de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties bekritiseerden ook het feit dat 1,5 miljoen mensen van de verkiezingen waren uitgesloten. Dat gold niet alleen voor de Rohingya, die veelal geen stemrecht hebben, maar ook inwoners van opstandige regio’s waar de veiligheidssituatie een stembusgang in de weg zou staan.

Staakt-het-vuren

Een van de grotere etnische guerrillabewegingen, het Arakan Leger in Rakhine, stelde donderdag voor zijn eenzijdig ingesteld staakt-het-vuren te verlengen tot eind dit jaar, zodat de verkiezingen in Rakhine alsnog kunnen doorgaan. De groep riep de centrale regering en het leger op in het hele land een staakt-het-vuren af te kondigen zodat overal kon worden gestemd. Zonder resultaat.

De grootste oppositiepartij in Myanmar, de door het leger gesteunde Unie Solidariteit en Ontwikkeling Partij (USDP), behaalde volgens de nog onvolledige uitslag niet meer dan 24 zetels. De USDP meent dat de verkiezingen onvrij en oneerlijk zijn verlopen en eist dat de stembusgang wordt overgedaan. Internationale waarnemers zeggen echter vrijwel geen onregelmatigheden te hebben gesignaleerd.

Sfeer van hoop en optimisme in Myanmar is in vijf jaar tijd omgeslagen in teleurstelling.

Westerse ideeën over Myanmar stroken niet met de realiteit, zegt historicus Thant Myint-U.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden