NieuwsVergoeding Fampyra

Omstreden MS-medicijn Fampyra wordt toch vergoed

Het MS-medicijn Fampyra wordt voor patiënten met ernstige loopbeperkingen alsnog vergoed. Dat heeft minister Bruins voor Medische Zorg woensdag besloten na een advies van het Zorginstituut.

Ellen de Visser
null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De vergoeding van het MS-medicijn Fampyra werd in april vorig jaar uit de basisverzekering geschrapt, omdat de meerwaarde ervan volgens het Zorginstituut niet vaststond. Toch waren er patiënten die aangaven dat het medicijn bij hen effectief was. De MS-Vereniging kwam daarop in het geweer en overhandigde een petitie aan de Tweede Kamer. Neurologen hebben de afgelopen maanden opnieuw onderzoek gedaan naar de waarde van het medicijn voor patiënten.

Daaruit blijkt dat het middel het loopvermogen bij een subgroep van patiënten verbetert. Patiënten krijgen het middel alleen vergoed als het bij hen werkt. Dit wordt bepaald in een proefbehandeling: twee weken na aanvang moet het loopvermogen met 20 procent zijn verbeterd. Die controle wordt eens per jaar herhaald. Het Zorginstituut gaat ervan uit dat het medicijn effectief is bij 2.100 van de 17.000 MS-patiënten. De kosten voor opname in het basispakket worden geschat op 3,7 miljoen euro per jaar. Het afgelopen half jaar heeft fabrikant Biogen het medicijn vergoed.

‘WONDERPIL’ FAMPYRA

Een meter of 300 kon ze lopen, daarna werd het zwalken ‘alsof ik drie flessen wijn had gedronken’. Sandra Ickenroth (48) uit Den Haag stond op het punt een rollator te kopen toen in maart 2016 het medicijn Fampyra op haar pad kwam. ‘Na drie weken liep ik de Duinenmars.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden