nieuws

Omstreden luxehotel van Trump, vlak bij Witte Huis, verkocht aan investeringsfonds uit Florida

Voormalig president Donald Trump verkoopt een van zijn meest prestigieuze hotels, het Trump International Hotel in de Amerikaanse hoofdstad. De koper, een investeringsfonds uit Florida, hoopt dat het hotel het beter zal doen als de naam Trump van de gevel verdwijnt.

Buitenlandredactie
The Trump International Hotel in Washington.  Beeld REUTERS
The Trump International Hotel in Washington.Beeld REUTERS

Verscheidene Amerikaanse media melden maandag dat de Trump Organization, het vastgoedbedrijf van de voormalige president, de rechten op het hotel voor ongeveer 330 miljoen euro van de hand doet. De koper is een investeringsfirma uit Florida, CGI Merchant Group.

Het hotel is gevestigd in het monumentale gebouw van het Old Post Office, dat nog steeds bezit is van de federale overheid. Trump heeft sinds 2012 de rechten om het gebouw te exploiteren als hotel. Maar zijn rechten als pachter van het gebouw leverden meteen problemen op toen hij in 2017 president werd. Daardoor werd hij eigenlijk huurder en verhuurder tegelijk.

Vooral uit Democratische hoek klonk kritiek op het feit dat Trump, hoewel hij de leiding van zijn vastgoedimperium had overgedragen aan zijn zoons, nog steeds profiteerde van het hotel, dat op loopafstand van het Witte Huis ligt. Tal van buitenlandse delegaties kozen het hotel als onderkomen bij bezoeken aan Washington. Volgens critici probeerden ze daarmee in de gunst van de president te komen.

60 miljoen euro verlies

Een commissie van het Amerikaanse Congres maakte vorige week bekend dat buitenlands regeringen ruim 3,3 miljoen euro hebben besteed aan hotelkamers in het Trump International. Maar dat kon niet verhinderen dat het hotel in de vier jaar dat Trump in het Witte Huis zat ruim 60 miljoen euro verlies leed.

Ondanks alle kritiek weigerde Trump het hotel aanvankelijk van de hand te doen. Pas in 2019 liet de Trump Organization weten dat het een koper zocht voor het hotel. De vraagprijs zou toen rond de 450 miljoen euro hebben gelegen, maar kort daarna kwam er de klad in de hotelmarkt door de coronapandemie.

De bezettingsgraad van hotels in de Amerikaanse hoofdstad is nog steeds laag, maar het lijkt erop dat het Trump International Hotel nog harder is getroffen. Naar verluidt is het aantal gasten van het peperdure hotel geslonken sinds Trump het Witte Huis heeft verlaten.

Bestorming Capitool

Sommige bedrijven mijden het hotel juist omdat Trumps naam erop staat, al is het tamelijk bescheiden, vlak boven de ingang. Zeker na de bestorming van het Capitool op 6 januari door Trump-aanhangers is zijn naam in sommige kringen besmet.

De CGI Merchant Group wil van het hotel nu een Waldorf Astoria maken. Kennelijk hoopt de koper dat het hotel beter zal lopen als de naam Trump van de gevel verdwijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden