Omstreden lotingssysteem voor middelbare scholen op de helling

Het omstreden lotingssysteem voor middelbare scholen in Amsterdam gaat volgend jaar waarschijnlijk veranderen. Nu kunnen leerlingen alleen hun eerste voorkeur opgeven, straks wordt ook rekening gehouden met tweede, derde, en volgende keuzes. Dat zegt Betty van Nieuwenhuizen van de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders.

Een leerling buigt zich over de opgaven van de Cito-toets. Beeld anp
Een leerling buigt zich over de opgaven van de Cito-toets.Beeld anp

Ook in andere steden kan niet ieder kind op de gewenste school terecht. In onder meer Almere, Breda, Nijmegen en Haarlem wordt eveneens geloot bij populaire scholen. Het aantal kinderen dat wordt uitgeloot loopt al jaren op. De gemeenten hebben vaak wel genoeg plaatsen in de brugklassen, maar de ene school is veel populairder dan de andere.

Op Amsterdamse middelbare scholen veroorzaakt het lotingscircus al jaren stress en onbegrip. Zo hoorden 518 kinderen uit groep acht vorige week dat ze niet naar de school van hun voorkeur kunnen. Dat is meer dan in de voorgaande drie jaren, toen achtereenvolgens 455, 433 en 402 leerlingen in de eerste ronde uitgeloot werden.

Het grootste bezwaar van het Amsterdamse systeem is dat leerlingen slechts één voorkeursschool kunnen opgeven. Worden ze uitgeloot, dan resteren slechts de impopulaire scholen. Vaak zijn die kilometers verderop. Daardoor gaan leerlingen strategisch gedrag vertonen. Ze kiezen een minder populaire school om de kans dat ze uitgeloot worden te verkleinen. Ook veel leerlingen die wel zijn ingeloot, zitten dus niet op de school van hun eerste voorkeur.

Topvijf of toptien
Volgend jaar gaat het systeem waarschijnlijk veranderen. Economen van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam vergeleken het huidige systeem met twee alternatieve lotingssystemen. Daarin geven leerlingen een topvijf of toptien van favoriete scholen op. Een algoritme verdeelt de leerlingen vervolgens in verschillende rondes over de scholen. 'Met zo'n alternatief systeem komen meer kinderen bij een school uit hun topdrie terecht', zegt Pieter Gautier, hoogleraar economie aan de VU. 'Bovendien hoeven mensen niet meer strategisch te kiezen: ze kunnen echt de scholen van hun voorkeur opgeven.'

De economen presenteerden hun resultaten afgelopen week aan OSVO, de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders. Bestuurslid Betty van Nieuwenhuizen noemt de resultaten bemoedigend. Ze acht de kans groot dat een van de nieuwe systemen volgend jaar wordt ingevoerd. Voor de zomervakantie nemen de betrokken scholen een besluit.

Maar, waarschuwt Van Nieuwenhuizen, het ligt ingewikkelder dan het lijkt. 'We moeten alle inschrijfprocedures veranderen en ouders goed informeren over de nieuwe regels.'

Vandaag in de Volkskrant: Tunbi Voni (12) zoekt met haar ouders een school op het Bal der Geweigerden in Amsterdam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden