Omstreden lezing in Hilversum gaat door

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - De omstreden lezing over de 'schaduwholocaust' op 4 mei in Hilversum gaat toch door. Organisator Platform Bewustmoslim wijkt uit naar een andere, nog geheime locatie in Hilversum. Het platform houdt ook vast aan de datum, de dag van de dodenherdenking.

Na overleg met het bestuur van de Al-Almal-moskee, waar het symposium over 'de etnische zuivering van Palestina' zou zijn, meldde de gemeente Hilversum dinsdag opgelucht dat de lezing was geannuleerd. Het moskeebestuur was geschrokken van de ophef en ontkende te willen provoceren: 4 mei was 'puur toeval'.

Die opmerking valt niet te rijmen met het YouTube-filmpje dat het platform heeft opgenomen voor het Nationaal Monument op de Dam. Twee leden van het platform, onder wie de moslimradicaal Abou Hafs uit Eindhoven, leggen uit dat zij op die dag hun eigen holocaust gaan herdenken, dat zal worden stilgestaan bij het zwijgen van de internationale gemeenschap en hoe 'de Europese holocaust' daarna een instrument werd om het lijden van de Palestijnen te rechtvaardigen.

Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) heeft de hoop op een goede afloop nog niet opgegeven. Hij is nog in gesprek met het platform. 'Ik zal alles in het werk stellen om die twee momenten uit elkaar te halen', zegt hij. 'Het is onverstandig ze aan elkaar te verbinden, 4 mei staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog.'

Kringen rond Abou Hafs en imam Abdul-Jabbar van de Ven, die de lezing zal geven, spreken van een 'dubbele maat'. Burgemeester Broertjes, de media die over een provocatie berichtten en 'de zionisten' van het SGP, die Kamervragen hebben gesteld over de affaire, worden 'hypocrisie, lafheid en/of leugenachtigheid' verweten.

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) roept zaalverhuurders in Hilversum en daarbuiten op geen ruimte te bieden aan het platform. Althans niet op 4 mei. Het CIDI heeft er geen moeite mee dat Palestijnse en andere dodelijke slachtoffers van conflicten op andere dagen van het jaar worden herdacht. CIDI wil 4 mei dicht bij de Tweede Wereldoorlog houden. Andere conflicten zijn niet te vergelijken met de Holocaust, 'waarin het ging om een geïndustrialiseerde, georganiseerde moordmachine', vindt CIDI-directeur Esther Voet.

'Dit vergt nog veel discussie', reageert Broertjes. 'Maar liever los van 4 mei, dan komen te veel emoties los.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden