Omstreden ivf-wet in Italingevoerd

Het Italiaanse parlement heeft gisteren een omstreden wet over in-vitrofertilisatie aangenomen. Kunstmatige vruchtbaarheidsbevordering wordt aan strenge regels gebonden. Zaaddonorschap en draagmoederschap worden verboden....

Reuters

Homo's, alleenstaande moeders met een kinderwens, vrouwen op leeftijd en mensen die na het overlijden van een partner met diens zaad of eicel een kind willen verwekken, mogen niet meer worden geholpen.

De nieuwe wet verbiedt mensen die door erfelijke aandoeningen onvruchtbaar zijn geworden, om met behulp van derden op kunstmatige wijze een kind te krijgen.

Vrouwen kunnen in de vruchtbare leeftijd maximaal drie en gelijktijdig bevruchte eitjes ingebracht krijgen. De moeder kan invitrofertilisatie niet meer weigeren als de eicellen zijn bevrucht. Het invriezen van embryo's is ook niet meer toegestaan.

Hiermee kent Italip dit gebied de strengste wetgeving in Europa. De zeer omstreden wet is aangenomen dankzij een alliantie van rooms-katholieke parlementari uit alle partijen en de sterke steun van premier Berlusconi. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp verliep de stemming in het geheim. Tientallen parlementari stemden niet met hun partij mee.

De wet werd aangenomen met 227 stemmen voor, 222 tegen en drie onthoudingen. De parlementari die de wet steunden zeiden dat hiermee een einde komt aan de 'wildwest-taferelen' in Italiie een kwart eeuw duurden. Zij gebruikten het voorbeeld van de oma-mamma's, vrouwen van boven de zestig die kunstmatig zwanger worden. Zoals de 62-jarige vrouw die door kunstmatige inseminatie een kind kreeg, geholpen door de Italiaanse professor Antinori die ook stamcellen kloont.

Vrouwenorganisatie protesteerden tegen de wet en noemden deze 'gewelddadig en klerikaal', gepireerd door de opvattingen van het Vaticaan. Volgens hen zullen veel vrouwen naar het buitenland uitwijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden