Omstreden Islamitische Universiteit werkt niet meer mee aan onderzoek

De Islamitische Universiteit Rotterdam werkt niet meer mee aan een onderzoek van de NVAO, een organisatie die oordeelt over hoger onderwijs. Eerder veroorzaakte de omstreden rector Ahmed Akgündüz van de onderwijsinstelling herhaaldelijk ophef met uitspraken die door velen worden ervaren als discriminerend en haatzaaiend.

Het exterieur van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Beeld anp

Deze week liet de instelling weten niet mee te willen doen aan een onderzoek dat was afgesproken. Onderwijsminister Jet Bussemaker meldde het stopzetten van de medewerking donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Als minister kan ze nu nog niet veel doen. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig. Die heeft ze op aandringen vanuit de Kamer uitgedacht en moet het mogelijk maken in te grijpen als onderwijsinstellingen hun taak om het 'maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen' niet uitvoeren.

Dit plan maakt deel uit van een wetsvoorstel dat ook de namen universiteit en hogeschool moet beschermen, net zoals de daar te verwerven titels. In hoofdlijnen is de Tweede Kamer het daarmee eens. Er zijn echter nogal wat vragen over. Zo vindt de SGP het raar dat de Volksuniversiteit toch universiteit mag blijven heten, terwijl daar volgens deze partij 'yogadansen voor senioren' wordt onderwezen. De minister vreest niet voor een probleem; volgens haar is er geen mens die zal denken dat je daar een academische graad in kunt behalen.

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Latif Tali (PvdA) deed in december aangifte tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege discriminatie en haatzaaien. Aanleiding daarvoor was een tweet van rector Akgündüz over de doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin stond min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten had.

Reconstructie

'Hele paragrafen, ja zelfs bladzijden schrijft hij over' mailt schrijver Emrah Cilasun naar de Volkskrant. Wetenschappers zeggen dat Akgündüz openlijk plagieert. Lees hier (+) een uitgebreide reconstructie over de omstreden rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Plagiaat

Ook werd Akgündüz beschuldigd van plagiaat. Volgens deskundigen zou hij in zijn academische werk vele passages zonder bronvermelding hebben overgeschreven van andere auteurs. Na vragen van de Volkskrant keek een commissie naar de beschuldigingen, die binnen twee dagen een voorlopig rapport presenteerde. De conclusie: er is niets aan de hand.

Bussemaker noemde het optreden van de rector in december in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden