Omstreden imamgala Rijswijk afgelast

Stichting Rohamaa ziet af van het omstreden benefietgala dat gepland stond voor 8 maart. Dit heeft de gemeente Rijswijk laten weten.

null Beeld anp
Beeld anp

Het imamgala in Rijswijk is 'onmogelijk gemaakt', zegt de organisator van het evenement. De Haagse stichting Rohamaa noemt de ophef 'zeer belemmerend en intolerant' en voegt eraan toe: 'Als betrokken medeburgers van dit land voelen wij ons uitermate beperkt in onze elementaire vrijheden.'

Het evenement was in opspraak geraakt omdat er volgens critici drie 'haatimams' zouden komen spreken. Volgens de gemeente Rijswijk heeft 'de stichting nu te kennen gegeven dat het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgevingen, volkomen op de achtergrond is geraakt'. De gemeente noemt het 'een uiterst moedige keuze'.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van het drietal ingetrokken. Rohamaa reageerde 'verbijsterd' op dat besluit. 'De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en past in het kader van het actieprogramma jihadisme', zei de minister in een reactie. De in totaal zeven gastsprekers komen onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. Van wie het visum is geweigerd, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen.

In de afgelopen week heeft de Rijswijkse driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) veelvuldig overleg gevoerd met diverse vertegenwoordigers, waaronder het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid), over het geplande gala in Event Plaza in Rijswijk. Daarbij zijn alle aspecten die rond dit evenement spelen, indringend aan de orde gekomen. Ook vonden meerdere gesprekken plaats met vertegenwoordigers van de stichting Rohamaa, aldus de gemeente.

Omstreden imams

De drie imams die bij dit artikel geportretteerd worden, vormen een staalkaart van de sprekers op de bewuste bijeenkomst.

Mohamad Hassaan

De Egyptenaar Hassaan is een populaire geestelijke in zijn land. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012 werd hij door aanhangers naar voren geschoven als presidentskandidaat, maar hij stelde zich niet verkiesbaar. De conservatieve geestelijke kreeg internationale bekendheid met een video waarin hij zei dat moslims die hun geloof afvallen mogen worden gedood. De Egyptisch-Nederlandse radicaliseringsdeskundige Ragaiy Sinout noemt Hassaan een 'zeer gevaarlijk man'. Hij vindt het 'verbazingwekkend' dat deze geestelijke in Nederland mag komen spreken. Volgens Sinout maakt Hassaan deel uit van een groep radicale imams die zich vaak negatief uitlaat over vrouwen en ongelovigen.

Wahid Baali
Deze Egyptische prediker schreef een boek over hoe moslims zich dienen te verdedigen tegen de duivel. Ook schreef hij over de gevaren van tovenarij (Genezing van tovenarij en het boze oog). In een veelbesproken videoboodschap treurde hij om de dood van Osama bin Laden. Baali feliciteert Bin Laden met het verkregen martelaarschap. 'Deze man, die zijn leven lang vocht tegen de ongelovigen en voor zichzelf het pad van de jihad koos, kreeg eindelijk wat hij wilde, het martelaarschap.' In 2012 keerde hij zich openlijk tegen de Syrische president Bashar al-Assad. 'Jij bent geen leider van Syrië, want een echte leider vermoordt zijn volk niet', sprak hij tot de president in een video. Hij vroeg Assad te vertrekken naar China of Rusland.

Tarik Chadlioui
De Belgisch-Marokkaanse radicale prediker Tarik Chadlioui, ook wel Tarik ibn Ali genoemd, is een van de belangrijkste salafistische fondsenwervers in Europa en was onder andere actief voor Sharia4Belgium. Hij is regelmatig in Nederland te vinden. Zo verzorgde hij vorige week de vrijdagpreek in de Rotterdamse Al-Hilalmoskee. In september dook Chadlioui op in Gouda, waar hij hielp met het inzamelen van geld voor de geplande megamoskee. Zijn komst zorgde voor onrust in de Goudse gemeenteraad, die hem het liefst voorgoed uit Nederland zou willen weren. Chadlioui zou contacten onderhouden met fundamentalistische geestelijken uit het Midden-Oosten, onder wie de salafistische Saoediër Mohammed Al Arifi.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden