Omstreden 'happy end' voor Sander Dekker: senaat steunt nieuwe Mediawet

Sander Dekker is er na een waslijst van aanpassingen en toezeggingen eindelijk in geslaagd om genoeg steun te vergaren voor wat er resteert van zijn Mediawet. Volgende week zal een meerderheid van de Eerste Kamer voorstemmen, zo werd gisteren duidelijk tijdens een debat.

Beeld anp

Vooralsnog treedt alleen het gedeelte van de wet in werking dat betrekking heeft op de regionale omroepen. De maatregelen die voor Hilversum bedoeld zijn, worden pas van kracht als Dekker aanvullende wetgeving door de Tweede en Eerste Kamer heeft geloodst. Met die herstelwerkzaamheden zal onder andere de politieke invloed op benoemingen bij de NPO afnemen. Anders was de wet van Dekker gestrand.

Veel kritiek

Er was dinsdag veel kritiek op deze uitzonderlijke constructie van Dekker en zijn gedogers in de Eerste Kamer: nu al voorstemmen, maar onder voorwaarde dat er nog extra wetten komen. Zelfs Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol uitte na afloop van het debat haar zorgen over 'deze gang van zaken'. 'Dit mag geen precedent worden,' aldus de partijgenote van Dekker.

CDA-senator Joop Atsma was nog veel scherper. 'Dit is buitengewoon riskant. Niemand kan garanderen dat die extra wetgeving door de Tweede Kamer komt. Dit is broddelwerk dat de senaat niet moet accepteren.'

Atsma trok uiteindelijk toch aan het kortste eind in zijn felle strijd tegen de Mediawet. Hoewel zijn eigen partij in de Tweede Kamer gewoon voorstemde, deugde er volgens de voormalige bewindspersoon weinig van de plannen. Lange tijd leek hij Dekker op de knieën te krijgen, maar staatssecretaris Dekker slaagde er uiteindelijk via schaduwonderhandelingen met andere partijen toch in om een meerderheid te vinden.

Beeld anp

De nieuwe Mediawet

Lees ook deze eerder gepubliceerde analyse: wat verandert er in Hilversum door de Mediawet?

Plat amusement

De prijs is hoog. Van zijn oorspronkelijke plannen om het 'Hilversumse kartel' op de schop te nemen, is weinig over. Zo mag Hilversum gewoon 'plat amusement' blijven uitzenden, zolang het maar dient om kijkers te trekken voor een programma dat wel voldoet aan de door Dekker gedefinieerde 'kerntaken'.

Dekker heeft nu wel geregeld dat buitenstaanders als de ANWB of universiteiten programma's kunnen gaan maken, maar de omroepen blijven daarbij als coproducenten een cruciale rol spelen. De VVD'er heeft moeten toezeggen dat de 'eindredactionele verantwoordelijkheid' bij de omroepen ligt. Veel plezier zal Dekker dan ook niet beleven aan de overwinning in de senaat.

Zelfs binnen zijn eigen partij overheerst de teleurstelling. Er is zo weinig over van de oorspronkelijke plannen dat het voor menig VVD'er niet meer uitmaakte of de Eerste Kamer zou instemmen of niet met de Mediawet.

Het is al de tweede keer dat de VVD zijn tanden stuk bijt op de omroepen. In het vorige kabinet streefden de liberalen er naar om terug te gaan naar twee publieke netten. Ook gedoogpartner PVV was daarvoor. Uiteindelijk lukte dat niet, mede dankzij het CDA.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.