Omstreden Griekse ex-koning terug in Athene

ISTANBUL - Steeds meer hoog opgeleide Grieken mogen hun geplaagde land dan verlaten, de Griekse oud-koning Constantijn II keert juist terug. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de 73-jarige Constantijn II zijn huis in Londen, waar hij decennia in ballingschap woonde, onlangs verkocht voor 11 miljoen euro. De ex-koning profiteert daarmee van de hausse in de huizenprijzen in de Britse hoofdstad. De voormalige monarch is nu op zoek naar een woning in Athene, waar de huizenprijzen op recorddiepte liggen. 'Het is in dit opzicht de beste tijd voor Zijne Majesteit om niet alleen kleiner te gaan wonen, maar ook terug te keren', aldus een ingewijde.

Constantijn II is een goede vriend van de Nederlandse koninklijke familie en is peetoom van de Nederlandse prins Constantijn. Hij viert geregeld vakantie bij de Griekse badplaats Porto Cheli, waar ook koning Willem-Alexander en prinses Máxima sinds vorig jaar een vakantiehuis hebben.

De oud-koning is in eigen land omstreden. Griekenland beleefde na de Tweede Wereldoorlog een burgeroorlog tussen communisten aan de ene kant en conservatieven en monarchisten aan de andere kant. En het land is nooit helemaal over deze tegenstelling heengekomen. Veel linkse Grieken vergeven het Constantijn II niet dat hij in 1967, toen legerkolonels een coup pleegden, in eerste instantie met de officieren meewerkte en hun militaire regime beëdigde. Eind 1967 probeerde Constantijn II een tegencoup te plegen. Toen die mislukte, ontvluchtte hij het land.

Na het einde van het kolonelsbewind in 1974 werd de monarchie middels een referendum afgeschaft. En in 1994 nam een socialistische regering hem zijn omvangrijke bezittingen en staatsburgerschap af.

In linkse kringen in Griekenland wordt de terugkeer van Constantijn II met enige afkeuring begroet. Maar de bejaarde ex-monarch heeft de afgelopen jaren meermaals verzekerd dat hij geen politieke ambities heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden