Omstreden drijvende kerncentrale moet afgelegen gebieden Siberië van energie voorzien

Rusland heeft een drijvende kerncentrale – een primeur voor het land – op weg gestuurd naar de Noordelijke IJszee. De Akademik Lomonosov, zoals de constellatie heet, vertrok afgelopen weekeinde uit Sint-Petersburg voor een reis langs de kust van Noorwegen naar de noordelijke havenstad Moermansk. Milieuorganisaties hebben bedenkingen tegen het project.

De drijvende kerncentrale begint zijn reis uit Sint-Petersburg op weg naar de Noordelijke IJszee.  Beeld Anton Vaganov/TASS
De drijvende kerncentrale begint zijn reis uit Sint-Petersburg op weg naar de Noordelijke IJszee.Beeld Anton Vaganov/TASS

Greenpeace sprak al van een ‘nucleaire Titanic’, maar voorlopig is het 144 meter lange gevaarte niet gezonken. De drijvende kerncentrale wordt momenteel naar de Sont gesleept, de doorgang tussen Denemarken en Zweden. Vandaar gaat het naar Moermansk aan de Barentszzee, waar de splijtstof voor de twee reactoren aan boord gaat en de eerste tests worden gehouden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit al in Sint-Petersburg zou gebeuren, maar dat stuitte op protesten van Noorwegen en andere landen langs de route. Zij waren beducht voor een nucleair ongeluk voor hun kust, waarna het Russische kernenergiebedrijf voor Moermansk koos.

De eindbestemming voor de drijvende kerncentrale is de havenstad Pevek in Tsjoekotka, helemaal aan het andere eind van Siberië. Verwacht wordt dat de Akademik Lomonosov daar pas eind dit jaar aankomt. De drijvende kerncentrale, uitgerust met twee reactoren met een totaal vermogen van 70 megawatt, moet de afgelegen regio van energie voorzien na de sluiting van een oude kerncentrale in Bilibino.

De Akamedik Lomonosov, de eerste drijvende kerncentrale van Rusland, wordt de Oostzee op gesleept.  Beeld EPA
De Akamedik Lomonosov, de eerste drijvende kerncentrale van Rusland, wordt de Oostzee op gesleept.Beeld EPA

Absoluut veilig

De Akademik Lomonosov moet de eerste worden van een reeks drijvende kerncentrales die het Russische kernenergiebedrijf Rosatom wil bouwen om afgelegen gebieden in het noorden van Siberië te bedienen. Rosatom zou ook al met mogelijke afnemers in andere landen, waaronder China, Indonesië en Argentinië, in gesprek zijn over de levering van drijvende kerncentrales.

De drijvende kerncentrales worden door Rusland ook gezien als een handige methode om installaties voor de olie- en gaswinning in het arctische gebied van energie te voorzien. Rusland verwacht dat die activiteiten zullen toenemen als gevolg van de klimaatverandering.

Rosatom verzekert dat de drijvende kerncentrale, die honderdduizend mensen van energie kan voorzien, absoluut veilig is. Greenpeace betwijfelt dat. Volgens kernenergie-expert Jan Haverkamp vormen de drijvende nucleaire reactoren ‘een bedreiging voor een fragiel milieu dat al onder enorme druk staat als gevolg van klimaatverandering’. Een voordeel is volgens een andere expert dat er voldoende koelwater voorhanden is, maar een probleem is wel dat het gebied heel afgelegen is, zodat het moeilijk is in geval van een ongeluk assistentie te bieden.

Milieuorganisaties maken zich ook zorgen over het vervoer van de splijtstoffen die nodig zijn om de reactoren op gang te houden. Hetzelfde geldt voor het kernafval dat met schepen moet worden afgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden