Omstreden bevelhebber marechaussee naar IND

De omstreden bevelhebber van de marechaussee D. Fabius treedt na zijn militair pensioen begin volgend jaar in dienst van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)....

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

DEN HAAG

Fabius voert deze weken gesprekken met secretaris-generaal Borghouts van Justitie over zijn nieuwe functie. In kringen van de marechaussee wordt verbaasd gereageerd op het nieuws.

Voorzitter T. Heerts van de marechausseevereniging zegt 'de man niks te misgunnen', maar dat er 'gelet op wat er is gebeurd, nog wel goed naar moet worden gekeken'.

Ex-minister Voorhoeve van Defensie verweet Fabius in september 1997 niet onmiddellijk tuchtrechtelijk te hebben ingegrepen, toen hij vernam dat Nederlandse militairen in Angola seksuele relaties onderhielden met minderjarige vrouwen.

Ook zou Fabius Voorhoeve niet goed hebben geïnformeerd over aanwijzingen dat Dutchbat-militairen zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven in Srebrenica. Dat bleek onder meer uit de onlangs gepubliceerde rapportage van commissaris der koningin van Noord-Holland J. van Kemenade, die de zaak onderzocht.

De overstap van Defensie naar Justitie is temeer opmerkelijk, omdat de IND nauw samenwerkt met de marechaussee. De marechaussee controleert buitenlanders aan de grens en zoekt uit of het om illegalen gaat. Fabius zou te dicht bij zijn oude post zitten en daardoor nog invloed kunnen uitoefenen.

Staatssecretaris van Justitie Cohen bestrijdt dat. 'Hij gaat naar Turkije dus dat hoeft geen probleem te zijn.'

Fabius verblijft in het buitenland en is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden