Omstreden advies ambtenaren niet bij informateur

DEN HAAG (ANP) - Een advies van topambtenaren aan de informateur over de beperking van de hypotheekrenteaftrek ligt niet op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie. Daar spreken CDA, PvdA en ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet.

De topambtenaren, verenigd in de Centraal Economische Commissie (CEC), doen traditiegetrouw aanbevelingen aan de informateur en de onderhandelaars over belangrijke onderwerpen. Eind vorig jaar adviseerden ze het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek te beperken, de ontslagvergoeding aan banden te leggen en de duur van de WW-uitkering te verminderen.

De hypotheekrenteaftrek ligt politiek zeer gevoelig. PvdA en ChristenUnie willen die beperken, CDA-leider Jan Peter Balkenende verklaarde het onderwerp daarentegen tijdens de verkiezingscampagne onbespreekbaar. Toenmalig CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen noemde het CEC-advies toen ,,een politieke keuze'' van de topambtenaren.

Onwelgevallig rapport

Diverse ingewijden meldden maandag dat Balkenende, in zijn rol als premier, het onwelgevallige CEC-rapport zou hebben tegengehouden. De woordvoerder van de premier zegt echter dat de informateur kan verzoeken om het rapport, maar dat niet heeft gedaan.

Maandag aan het eind van de middag zijn de gesprekken in het Catshuis tussen CDA, PvdA en ChristenUnie onder leiding van informateur Herman Wijffels hervat. Vanaf woensdag trekken de onderhandelaars zich opnieuw drie dagen terug op een nog geheime locatie ergens in het land.

Deze week spreken de partijen verder over de financiële spelregels die het kabinet wil hanteren, zoals afspraken wat er gedaan moet worden bij financiële mee- of tegenvallers. De verwachting is dat er aan het einde van de week knopen kunnen worden doorgehakt over het financiële kader.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden