Nieuws

Omstreden abortuswet in Texas blijft van kracht, Biden zoekt uitweg uit ‘ongrondwettelijke chaos’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de nieuwe abortuswet in Texas niet afgewezen. President Biden zet nu alles in het werk om uit te zoeken of er voor vrouwen alsnog aan de wet valt te ontkomen.

Redactie
Vrouwen protesteren voor het Capitool in Texas tegen de omstreden abortuswet. Beeld AP
Vrouwen protesteren voor het Capitool in Texas tegen de omstreden abortuswet.Beeld AP

De zeer strenge abortuswet, die sinds woensdag in Texas van kracht is, verbiedt het vrouwen hun zwangerschap na zes weken te laten beëindigen. Vanaf dat moment kan er bij de foetus een hartslag worden vastgesteld. Ook moedigt de wet burgers aan om vrouwen en abortusklinieken aan te klagen die de regel niet naleven. Als zo’n klacht leidt tot een veroordeling, moet de veroordeelde de klikker een boete van tienduizend dollar (zo’n 8.500 euro) betalen.

President Biden, een uitgesproken voorstander van abortussen, heeft zich in felle bewoordingen over de wet uitgelaten. Hij noemde deze ‘bizar en extreem’. Bovendien sprak hij van een ‘ongeëvenaarde schending’ van de grondwettelijke rechten van vrouwen. Dit omdat het Hooggerechtshof sinds 1973 het recht op abortus erkent zolang de foetus niet levensvatbaar is, oftewel de 24ste week van de zwangerschap.

Abortusklinieken deden een poging bij het Hooggerechtshof om de wet illegaal te verklaren. Nu dat is afgewezen, heeft Biden laten weten naar andere opties te zoeken om een veilige en legale abortus voor vrouwen in Texas alsnog mogelijk te maken. Hij heeft de federale regering gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de wet aan te vechten.

Volgens Biden maakt de nieuwe wet het mogelijk dat individuele burgers in Texas rechtszaken aanspannen tegen zorgverleners, familieleden die een vrouw steunen in haar recht om binnen zes weken voor abortus te kiezen en ‘zelfs tegen een vriend die haar naar een ziekenhuis of kliniek rijdt’. ‘Dat zorgt voor een ongrondwettelijke chaos en en stelt zelfbenoemde handhavers in staat om een verwoestende uitwerking te hebben’, aldus de president.

De controversiële beslissing, genomen met een meerderheid van vijf stemmen tegen vier, zorgde zelfs onder de rechters van het Hooggerechtshof voor een schok. Rechter Sonia Sotomayor, die tegenstemde, noemde de beslissing een ‘een adembenemende daad van verzet, tegen de grondwet, tegen het precedent van dit hof en tegen de rechten van vrouwen die abortussen zoeken in heel Texas’.

Waar het hof de kans had om op te treden tegen ‘een flagrant ongrondwettelijke wet, gemaakt om vrouwen te verbieden hun grondwettelijk recht uit te oefenen en juridische controle daarvan te ontwijken, heeft de meerderheid van de rechters ervoor gekozen om de kop in het zand te steken’, aldus Sotomayor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden