Omslag

Marlous Bervoets' omslagen voor Jan Wolkers' dagboeken leveren een kleurrijk kaartspel op.

Acht stuks achter de rug en meer in het verschiet: Marlous Bervoets is nog niet klaar met de dagboeken van Jan Wolkers, waarvan ze sinds Dagboek 1974 (gepubliceerd in 2007, net voor Wolkers' overlijden) alle delen vormgeeft. Zojuist verscheen het achtste deel, uit 1971, het jaar waarin de schrijver in zijn eentje bivakkeerde op Rottumerplaat.

Elke cover krijgt van Bervoets een passende foto uit het desbetreffende jaar mee. Dagboek 1971 toont de schrijver als een zojuist uit de branding verrezen zeegod, wijdbeens in een paarse onderbroek op het Waddenstrand. Wie de serie compleet heeft, zal iets opvallen: op Dagboek 1974 zien we Wolkers in hetzelfde grasgroene onderhemd. 'Vast zijn favoriet', lacht Bervoets, die erop toeziet dat elk deel visueel op zichzelf staat, terwijl de krachtige kleuren en typografie het seriekarakter benadrukken. 'De foto's zijn heel verschillend, close-up, samen met Karina of ten voeten uit, maar de titel staat altijd in het wit, op hetzelfde formaat en in dezelfde letter, de Futura Medium Condensed. Dat versterkt de eenheid.'

Bervoets is goed thuis in Wolkers' werk. Haar eerste Wolkers-omslag maakte ze in 1974 voor De walgvogel, samen met haar echtgenoot Jan Vermeulen (1923-1985), die vanaf de jaren zestig vrijwel alle Wolkers- romans ontwierp. Sinds Vermeulens overlijden heeft Bervoets het werk voortgezet.

Naarmate de dagboekserie vordert, wordt het ontwerpen complexer, zegt ze. Bij elk nieuw deel legt ze alle vorige als een kaartspel op tafel, om de kleuren te vergelijken. Dit keer zag ze dat het rood en groen te veel op de cover van 1974 dreigde te lijken. 'De overige kleuren, waaronder de schutbladen, heb ik daarom wat blauwer gemaakt. Ontwerpen is ook een soort spelletje.'

Jan Wolkers: Dagboek 1971

Omslag Marlous Bervoets.

De Bezige Bij; euro 18,50.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden