Omslag

Hommage aan Jaap Jungcurt (90), de inventieve omslagillustrator van De Bezige Bij die een halve eeuw in de schaduw bleef.

Karel Beunis (1933-1981) is een grote naam onder de Nederlandse boekvormgevers. 'Beunis' staat voor de fameuze pocketseries waarmee De Bezige Bij in de jaren vijftig en zestig een nieuwe, rebelse literatuur introduceerde, met overeenkomstige, aan Cobra verwante omslagen.


In De geschiedenis van De Bezige Bij en andere vakboeken zijn Beunis' verdiensten uitvoerig belicht. Sinds enige tijd is echter bekend dat achter honderden van zijn ontwerpen twee kunstenaars schuilgingen: de typograaf maakte ze samen met de schilder Jaap Jungcurt, die soms werd vermeld onder het pseudoniem 'J. Cursto' maar verder in de anonimiteit bleef.


Dankzij de speurzin van boekverzamelaar Rob Jansen werd in 2004 de identiteit van de geheimzinnige onbekende onthuld: Jaap Jungcurt maakte tussen 1956 en 1969 in een gentlemen's agreement meer dan driehonderd omslagillustraties voor Beunis. En mede op Jansens initiatief wordt Jungcurt nu voor het eerst officieel eer betoond, met een fraai mapje waarin twaalf herdrukken van zijn beste Bezige Bij-omslagen.


'Niets ten nadele van Beunis', verduidelijkt Jansen. 'Hij maakte tenslotte het eindontwerp en verzorgde de typografie. En het geld ging naar zijn vriend Jungcurt, die in de contraprestatie zat en daarom niet onder zijn eigen naam kon werken.' Niettemin noemt Jansen het een hoognodig 'verrassingsproject' voor de inmiddels 90-jarige kunstenaar, die volgend jaar ook met een expositie wordt bedacht.


Jaap Jungcurt: Het raadsel van de Literaire Pockets

Black Olive Press; euro 6,-; blackolivepress.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.